вівторок, 03 вересня 2024 23:16

То де ваш план, пане Рамафоса? ПАР пристала на "мирний план" Китаю"

То де ваш план, пане Рамафоса? ПАР пристала на "мирний план" Китаю"
Президент ПАР Сиріл Рамафоса відмовився від власних мирних ініціатив на користь китайської версії. Фото: eastnews.ua

Після паузи, викликаної Курською спеоцпрацією ЗСУ, світовій спільноті нагадали про "мирний план", що свідчить про конкуренцію способів завершення війни в Україні. До чого тут Африка і США, - розповідає Gazeta.ua.

Новий хід Рамафоси

Президент ПАР Сиріл Рамафоса публічно підтримав китайсько-бразильський мирний план для України. Про це він заявив 3 вересня у Пекіні після зустрічі з керівником КНР Сі Цзіньпіном.

у квітні 2023 року саме Сиріл Рамафоса привіз до Києва власний мирний план - так звану "Африканську ініціативу"

Нагадаємо, план передбачає припинення бойових дій, нерозповсюдження конфлікту і заборону низки видів зброї (ядерної, хімічної та іншої), уникати "зайвих нападів" на цивільних осіб.

Цікаво, що у квітні 2023 року саме Сиріл Рамафоса привіз до Києва власний мирний план - так звану "Африканську ініціативу", котру підтримали лідери кількох держав Чорного континенту.

Пекін "по зернятку" збирає

Що буде далі, невідомо. Наразі Китай і ПАР запевняють одне одного у вічній і глибокій дружбі, у спільних цілях. Принаймні, Рамафоса залишається у Пекіні для участі у саміті Форуму китайсько-африканського співробітництва.

У заході візьмуть участь лідери низки держав Чорного континенту і він має стати етапним: офіційний Пекін пафосно анонсував перезавантаження відносин з африканськими країнами у рамках "суспільств спільної долі". У перекладі з китайської, це означає поглиблені, насамперед, економічні, відносини. До саміту Сі Цзіньпін провів низку двосторонніх переговорів з лідерами держав, котрі прибули до Китаю, домігся встановлення більш тісних взаємин. Бодай на папері. Тут і Сейшельскі та Коморські острови, Малі, Чад.

Вочевидь, Китай хоче взяти реванш за індійську мирну ініціативу Нарендри Моді. Що ж до Сиріла Рамафоси, він прагне вирішити проблему торгового дефіциту ПАР за рахунок налагодження економічних зв'язків з КНР. Участь у "мирному плані" може стати приємним бонусом або неприємним обов'язком, однак для Рамафоси більш важливим є бюджет країни.

США готують Путіну "сюрпрайз"

Тим часом, зі Сполучених Штатів тільки-но повернулася українська делегація. Основною метою поїздки було переконати Білий дім дати дозвіл на використання "далекобійки" по території РФ. Офіційно голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що говорили про обсяги поставок зброї, про посилення ППО і реалізацію Української формули миру. На рівні ЗМІ пройшла інформація, що українська сторона надала американській перелік цілей на території РФ для застосування ракет дальнього радіусу.

У результаті, за даними агенції Reuters із посиланням на трьох чиновників Білого дому, Сполучені Штаті майже готові надати Україні крилаті далекобійні ракети класу "повітря-земля" JASSM, офіційне оголошення слід чекати пізніше восени 2024 року.

Такі ракети надали б Україні стратегічну перевагу. Зокрема, на північному кордоні у зоні ураження опинилася б значна територія РФ, до Воронєжа і Брянська. На півдні ракети дозволять нейтралізувати російські військові бази у Криму.

Симптоматично, що у жовтні в США розпочинається новий бюджетний рік. Якщо рішення про крилаті ракети буде ухвалене раніше, нова зброя надійде до нас за кілька місяців, обіцяють у США.

Американські ЗМІ вже почали готуватися до цього. Так, у The Washington post вважають, що багатьох кривавих наслідків російських атак по Україні не було б, якби США не вагалися щодо надання далекобійної зброї.

Хто злякається першим

З огляду на ці відомості стає зрозумілою актуалізація Китаєм свого "мирного плану". Сі Цзіньпін прагне зацікавити у ньому якомога більшу кількість країн світу, щоб, у свою чергу, провести саміт миру з претензією на статус "глобального". Номінально, маючи у союзниках по плану Бразилію і ПАР, він може говорити вже про "план трьох континентів". Як відомо, загалом на Землі континентів - п'ять. І формально КНР вчепиться за цю обставину, щоб просувати свій план як пропозицію від більшості.

Але найцікавіше те, що Пекін взагалі-то не сильно й обходить, чи будуть американські крилаті ракети лупити по території РФ, чи ні. До Далекого Сходу, котрий днями об'їжджає Путін, вони не дістануть. А, отже, всі економічні спільні проєкти - у безпеці. Тут можуть зіграти й особисті домовленості Сі та Байдена, адже під час візиту Джейка Саллівана до КНР було досягнуто згоди щодо телефонної розмови. Не виключено, під цю розмову він і намагається "накачати" себе політичним капіталом.

А от реакцію Путіна видає його маршрут з перших днів вересня. Після Курської спецоперації ЗСУ зрозуміло, що він готовий пожертвувати частиною власної території.

Зараз ви читаєте новину «То де ваш план, пане Рамафоса? ПАР пристала на "мирний план" Китаю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі