вівторок, 20 лютого 2024 10:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги Києву

Швеція оголосила про найбільший за весь час російського вторгнення пакет військової допомоги Україні. Країна виділить близько $680 млн.

У новий пакет військової допомоги Києву увійдуть бойові катери, заявив міністр оборони Швеції Поль Йонсон, пише Folkbladet.

"Підтримуючи Україну, ми інвестуємо в нашу власну безпеку. Якби Росія виграла цю жахливу війну, у нас були б набагато більші проблеми з безпекою, ніж сьогодні", - наголосив він.

Новий пакет військової допомоги складається з 10 бойових катерів і 20 групових катерів, а також підводного озброєння, такого як міни і торпеди, на суму 7,1 млрд шведських крон.

15-й пакет допомоги розглядається як важливий сигнал Україні напередодні річниці початку повномасштабної війни про те, що шведська підтримка триватиме, а також як сигнал для РФ про те, що Швеція не підведе понівечену війною країну.

  Швеція надасть Україні бойові катери в новому пакеті допомоги
Швеція надасть Україні бойові катери в новому пакеті допомоги

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швеція надасть Україні найбільший за весь час російського вторгнення пакет військової допомоги

До пакета також входять артилерійські боєприпаси, сумісні з системою Archer, відправленою Швецією раніше. Крім того, Robot 70 - система протиповітряної оборони, яка вже стоїть на озброєнні України.

Сюди також увійшли протитанкові ракети, гранатомети Carl Gustaf і солдатське спорядження, зокрема: ручні гранати, медичне обладнання та медичні авто.

1 млрд крон піде на закупівлю військової техніки через різні фонди, ще 1 млрд - на замовлення нових бойових машин Stridsfordon 90 для України.

400 млн шведських крон будуть спрямовані на різні освітні ініціативи для українців.

  Україна отримає бойові катери та підводне озброєння
Україна отримає бойові катери та підводне озброєння

За словами Йонсона, новий пакет підтримки спеціально розроблений відповідно до потреб України.

Разом із попередніми пакетами підтримки, які Швеція вже надіслала Україні, країна надала загалом трохи більше 30 млрд шведських крон.

Від початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року Швеція надала Україні зброю та обладнання на загальну суму 22,2 млрд шведських крон (понад 2,1 млрд доларів). Допомога була розподілена в рамках 14 пакетів підтримки. Найбільший на сьогоднішній день пакет вартістю 6,3 мільярда шведських крон включав танки Leopard та артилерійські установки Archer.

Швеція вже надала Україні одні з найсучасніших систем важкого озброєння: 50 танків Stridsfordon 90, 10 танків аналогу Leopard, вісім артилерійських установок Archer, зенітні ракети Hawk, протитанкові ракети NLAW, протикорабельні ракети Hellfire і протитанкові гармати AT4, засоби захисту і розмінування, а також запасні частини до них та боєприпаси.

Зараз ви читаєте новину «Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги Києву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі