четвер, 11 липня 2024 10:17

Столтенберг підтримав право України бити ATACMS по російській території

Столтенберг підтримав право України бити ATACMS по російській території
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав розширити можливості України щодо атак на Росію. Фото: ОП

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що Україна має право атакувати територію Росії.

Його позиція з цього приводу залишається незмінною. Столтенберг сказав про це на пресконференції після засідання Євроатлантичної ради, передає Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вашингтон оцінив застосування ЗСУ ракет ATACMS у Криму

"Згідно з міжнародним правом, Україна має право на самозахист. Ми допомагаємо Україні реалізувати своє право на самозахист, постачаючи зброю і техніку, зокрема далекобійні ракети, зокрема, ATACMS", - наголосив він.

Столтенберг привітав рішення США зменшити обмеження на застосування далекобійних ракет по території Росії, бо окупанти знову атакували Харківську область.

ATACMS - тактична балістична ракета класу "земля-земля", призначена для знищення ворожої техніки, живої сили та споруд. Може запускатися із самохідних систем M270 MLRS та M142 HIMARS, які вже є на озброєнні ЗСУ.

Існує кілька модифікацій ракети ATACMS, які відрізняються системами наведення, типом (фугасні, касетні) і потужністю боєголовки, а також максимальною дальністю дії (від 165 до 310 км).

Восени минулого року Україна отримала ракети ATACMS, але кількість та модифікація офіційно не називалися. За побічними ознаками і наслідками застосування аналітики робили висновки, що Україна, ймовірно, отримала усього лише близько двох десятків цих ракет із касетною боєголовкою та меншою дальністю ураження (165 км).

Зараз ви читаєте новину «Столтенберг підтримав право України бити ATACMS по російській території». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі