понеділок, 28 листопада 2022 07:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Стефанчук пояснив, чому депутати від ОПЗЖ досі з мандатами

Стефанчук пояснив, чому депутати від ОПЗЖ досі з мандатами
Спікер ВР Руслан Стефанчук петицію про позбавлення мандату депутатів від ОПЗЖ назвав "правильною ідеєю", але треба знайти її законодавче втілення. Фото: "Радіо Свобода"

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук пояснив, чому народних депутатів від забороненої партії "Опозиційна платформа – За життя" не позбавляють мандатів.

Він наголосив, що зробити це можна лише в законний спосіб. Про це розповів в телемарафоні "Єдині новини" 27 листопада, передає Gazeta.ua.

"Це правильна ідея (петиція про позбавлення мандату всіх депутатів від ОПЗЖ у ВР. – Gazeta.ua), але нам треба знайти законодавче втілення її. Якщо це все зробити просто огульно, то це повіватиме революцією 1917 року або тим, що зараз робить Росія в Україні. Ми маємо демонструвати всьому світу цивілізованість нашого вибору, але водночас наполегливо шукати варіант зупинення (депутатських повноважень. –Gazeta.ua ). Є сім підстав за Конституцією, шукаймо варіанти по тих семи підставах", – сказав Стефанчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забрати Героя України у Бойка: петиція пішла на стіл Зеленському

Відповідно до Конституції, повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі:

– невходження депутата, обраного від політичної партії, до складу депутатської фракції цієї політичної партії або виходу депутата із складу фракції;

– порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності;

– подання його особистої заяви про складення повноважень;

– визнання депутата недієздатним або безвісно відсутнім;

– набрання законної сили обвинувального вироку;

– припинення його громадянства;

– його смерті.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону діяльності проросійських партій.

15 вересня Верховний Суд ухвалив рішення щодо заборони діяльності партії ОПЗЖ, відхиливши апеляційну скаргу проросійської політсили. Рішення про заборону партії є остаточним і не підлягає оскарженню.

Петицію щодо позбавлення народних депутатів, які представляють ОПЗЖ, мандатів зареєстрував на сайті президента народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко. Вона набрала майже 28 тис. голосів за дві доби. Тепер петицію має розглянути глава держави.

Зараз ви читаєте новину «Стефанчук пояснив, чому депутати від ОПЗЖ досі з мандатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі