середа, 25 жовтня 2023 06:54

Спецтема: Війна Росії проти України

США можуть заблокувати багатомільярдний пакет допомоги Україні

США можуть заблокувати багатомільярдний пакет допомоги Україні
У США можуть заблокувати багатомільярдний пакет допомоги Україні й Ізраїлю. Фото: pixabay.com

Сенат Сполучених Штатів Америки може заблокувати пакет фінансової допомоги на суму $106 млрд, запропонований президентом Джо Байденом. Республіканці в Сенаті хочуть змінити запит адміністрації Байдена про підтримку південного кордону, а також надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню.

Комітет Сенату з асигнувань проведе слухання на запит Байдена через тиждень, пише Politico.

"Республіканці розділені в своїх поглядах щодо того, чи слід об'єднувати допомогу для Ізраїлю та України. Навіть деякі прихильники чотирьох ключових напрямів допомоги після першого обговорення налаштовані песимістично", - сказано в публікації.

Пропозиція адміністрації Байдена включає близько $61 млрд для України, ще $14 млрд для Ізраїлю на потреби безпеки та близько $9 млрд для гуманітарної допомоги обом театрам конфлікту. Туди також входить близько $2 млрд на допомогу в галузі безпеки в Індійсько-Тихоокеанському регіоні та $14 млрд на потреби мігрантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп дотис: проукраїнський претендент на посаду спікера Палати представників зняв свою кандидатуру

"Пакети допомоги різним країнам слід розділити. Ізраїльський компонент користується майже переважною підтримкою, тож ми можемо досягти згоди у цьому дуже швидко. Я просто думаю, що з тактичної точки зору це найкращий підхід", - заявив сенатор від Флориди, республіканець Марко Рубіо.

Республіканець Ліндсі Грем підтримав ухвалення нового пакету фінансової допомоги саме розширеним пакетом.

"Я хочу, щоб весь пакет було реалізовано. Це чотири проблеми національної безпеки, і ми маємо вирішувати їх як єдине ціле", - зазначив він.

У Конгресі існує широка підтримка обох партій допомоги для Ізраїлю. Але одні республіканці скептично ставляться до нового фінансування для України, інші воліли б фінансувати зброю замість гуманітарної допомоги чи прямої економічної допомоги українському уряду.

Сторони також розходяться в тому, як реагувати на нелегальну імміграцію, причому республіканці наголошують на посиленні прикордонного контролю.

Ще до того, як Білий дім офіційно оголосив про пакет наприкінці минулого тижня, група з дев'яти республіканців у Сенаті підписала лист до лідера меншості в Сенаті Мітча Макконнелла та лідера більшості в Сенаті Чака Шумера, у якому закликала у будь-якому додатковому пакеті відокремити фінансування для Ізраїлю від фінансування для України.

Минулого тижня близький соратник Макконнелла сенатор Том Коттон сказав, що не підтримає $11,8 млрд на витрати українського уряду, не пов'язані з війною, а також $4,7 млрд на житло, транспорт і послуги для затриманих іммігрантів у США, заявивши, що ці гроші замість цього мають бути витрачені на депортацію.

Зараз ви читаєте новину «США можуть заблокувати багатомільярдний пакет допомоги Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі