субота, 19 березня 2022 05:17

Спецтема: Війна Росії проти України

США "занепокоєні". Китай розкритикував санкції проти Росії - у Білому домі відреагували

США "занепокоєні". Китай розкритикував санкції проти Росії - у Білому домі відреагували
Дипломатичне протистояння виникло під час двогодинної телефонної розмови між двома лідерами в п'ятницю. Фото: pixabay.com

Президент США Джо Байден та президент Китаю Сі Цзіньпін не змогли подолати свої розбіжності щодо війни в Україні

Цзіньпін розкритикував економічні санкції, які США та їхні союзники наклали на Росію у відповідь на вторгнення в Україну, які можуть поширити на інші країни, зокрема Китай, якщо вони стануть на бік Москви, пишуть у звіті Пекіна про розмову між лідерами, повідомляє Finantial Times.

Байден висловив побоювання про те, що Китай може допомогти РФ у веденні війни проти України, під час телефонної розмови. Він також заявив, що "вказав на наслідки, якщо Китай надасть матеріальну підтримку Росії".

"Повні та невибіркові санкції лише змусять людей страждати. У разі подальшої ескалації вони можуть спровокувати серйозні кризи у світовій економіці та торгівлі, фінансах, енергетиці, продовольстві, промисловості та ланцюжках поставок, що завдасть збитків і без того послаблій світовій економіці та призведе до безповоротних втрат", - сказав Сі, ідеться у звіті.

Також зазначають, що він подякував Байдену за "холоднокровність та раціональність". За його словами, США та Китай "мають взяти на себе свою частку міжнародної відповідальності та працювати в ім'я миру та спокою у всьому світі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки втратила Україна через війну з Росією - назвали суму

Високопосадовці США не надали жодних додаткових подробиць щодо можливих наслідків для Китаю після телефонної розмови.

Однак США стурбовані тим, що Пекін все ж таки може надати допомогу Москві, заявила речниця Білого дому Джен Псакі під час брифінгу у Вашингтоні.

"Ми маємо такі занепокоєння... Президент (Байден – Gazeta.ua) детально окреслив ускладнення й наслідки, які настануть, якщо Китай надасть матеріальну підтримку Росії, котра чинить жорстокі напади на українські міста та мирне населення. І це те, за чим ми будемо стежити, весь світ стежитиме", - сказала Псакі.

Лідери США та Китаю дві години обговорювали Україну. Голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що "криза в Україні - це не те, що Китай хотів би бачити". Він вважає, що США та Китай, як постійні члени Ради Безпеки ООН та дві найбільші економіки, мають взяти на себе міжнародну відповідальність за підтримку глобального миру.

Джо Байден закликав Сі Цзіньпіна використати вплив на Путіна для припинення військових дій.

Зараз ви читаєте новину «США "занепокоєні". Китай розкритикував санкції проти Росії - у Білому домі відреагували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі