понеділок, 04 грудня 2023 21:00

Спікер Стефанчук випустив в Угорщину одіозного нардепа з ОПЗЖ

51-річний народний депутат від забороненої партії "Опозиційна платформа - За життя" Віталій Борт виїжджав в Угорщину за погодженням голови Верховної Ради Руслана Стефанчука.

При цьому нардеп не повертався вчасно. Про це повідомили "Схеми: корупція в деталях" на "Радіо Свобода".

Борт за погодженням спікера виїжджав за кордон у квітні й липні цього року.

У цей час в Україні вже діяла заборона для виїзду за кордон для посадовців під час воєнного стану без належних на те підстав.

Усього від початку повномасштабного вторгнення РФ Борт вісім разів виїжджав за кордон, де сумарно провів 207 днів.

Автор: radiosvoboda.org
  Нардепа від ОПЗЖ Віталія Борта випускали в Угорщину на шість днів, а він пробув за кордоном два місяці
Нардепа від ОПЗЖ Віталія Борта випускали в Угорщину на шість днів, а він пробув за кордоном два місяці

Зі звітів нардепа, який журналісти отримали на запит з апарату ВР, під час двох відряджень у квітні й липні він зустрічався з нев'їзним в Україну депутатом угорського парламенту – соратником прем'єр-міністра Віктора Орбана.

Борт не відповів на запитання журналістів, чому перебував за кордоном довше від визначеного у дозволі на виїзд часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто не голосував за заборону московського патріархату. Прізвища нардепів

За даними джерел "Схем", 12 квітня Борт залишив країну через КПП "Лужанка" на кордоні з Угорщиною і повернувся тим же маршрутом через місяць - 12 травня.

В апараті Верховної Ради повідомили, що у цей період Борт перебував у відрядженні в Угорщині, але відряджався всього на три дні - з 12 по 14 квітня.

Таким чином, нардеп пробув за кордоном на 28 днів більше, ніж передбачалося відрядженням. За цей час депутат пропустив два дні роботи у сесійній залі парламенту.

2 липня Борт залишив територію України також через КПП "Лужанка" на кордоні з Угорщиною, а повернувся 30 липня.

В апараті ВР на запит "Схем" повідомили, що в липні Борт за погодження голови парламенту мав відрядження до Угорщини, але лише на три дні - з 3-го по 5-те липня.

"Виходить, Борт перебував за кордоном на 26 днів більше, ніж передбачало відрядження, пропустивши п'ять днів роботи у сесійній залі Верховної Ради", - пишуть "Схеми".

В апараті парламенту повідомили, що у квітні Борт зустрівся з депутатом Національної асамблеї Угорщини на ім'я Лорінц Ночо, прізвище якого депутат у звіті вказує як "Накса".

Ночо - заступник лідера Християнсько-Демократичної народної партії, яка входить у коаліцію з правлячою партією "Фідес" Орбана.

Як йдеться у звіті, депутати обговорили "перспективи формування добросусідських відносин". Соратник Орбана під час зустрічі заявив про зміни в українському законодавстві, які дозволять "етнічним угорцям навчатися рідною мовою".

Лорінц Ночо нев'їзний в Україну. У 2021 році Державна міграційна служба заборонила йому в'їзд на три роки. Як писали тоді у ЗМІ, підставою для такого рішення стала агітація за політичну партію на Закарпатті під час місцевих виборів в Україні 2020 року, що прямо забороняється Виборчим кодексом України.

"Схеми" запитали в СБУ, чи не мають вони застережень щодо поїздки депутата від ОПЗЖ на зустріч із нев'їзним соратником Орбана, і чекають на відповідь.

Хто такий Віталій Борт

Раніше "Схеми" розповідали, що після 2014 року Віталій Борт декілька разів їздив у тимчасово окупований Крим із території Російської Федерації, попри заборону в'їжджати і залишати Крим поза українськими контрольно-пропускними пунктами.

Борт неодноразово літав із Сімферополя до РФ і так само повертався до окупованого півострова, пишуть.

Журналісти також встановили, що у 2019 році матір нардепа Валентина Борт отримала громадянство РФ, про що свідчить витяг із системи "Роспаспорт". А його батько має номер платника податків РФ.

Віталій Борт - з 2019-го року народний депутат. Входить до комітету з питань бюджету. До цього він ще тричі обирався до парламенту: був нардепом п'ятого (2006-07 роки), шостого (2007-12 роки) і сьомого (2012-14 роки) скликань. Обирався від Партії регіонів.

14 квітня 2014 року, на наступний день після захоплення особами у камуфляжі будівлі мерії міста Макіївка, був присутній на засіданні міськради, яка проголосувала за проведення "референдуму про подальшу долю Донбасу". Підтримав його проведення, але при цьому заявляв, що референдум "обов'язково повинен бути всеукраїнським, інакше він буде незаконним і його не визнає жодна держава". Події Революції гідності Борт називав "свавіллям".

1 грудня народний депутат від "Європейської солідарності" Петро Порошенко заявив, що прикордонники не випустили його з України для участі в міжнародних зустрічах у Сполучених Штатах Америки і Польщі.

Прикордонники повідомили, що відмовили у виїзді нардепу через те, що його відрядження скасоване Верховною Радою. А перший віцеспікер Олександр Корнієнко заявив, що скасував відрядження після отримання листа з грифом "Для службового користування", зміст якого він не може розголошувати.

Наступного дня СБУ оголосила, що Порошенко планував зустріч із Орбаном і російські спецслужби планували використати цю зустріч для здійснення інформаційно-психологічної операції проти України.

Зараз ви читаєте новину «Спікер Стефанчук випустив в Угорщину одіозного нардепа з ОПЗЖ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі