вівторок, 19 квітня 2016 15:16

Спецназ НАБУ тренується в "брежнівському залі" - журналіст

Спецназ НАБУ тренується в "брежнівському залі" - журналіст
blogs.pravda.com.ua/authors/sheremet

Спецназ НАБУ досі не має власного приміщення. Бійці тренуються в актовому залі. Про це журналіст Павло Шеремет написав у своєму блозі на "Українській правді".

"Створили спецназ, який вже доводилось задіювати. У нього ще немає своїх приміщень. Там йде ремонт. Тому спецназівці тренуються в актовому залі головного офісу. В "брежнєвському залі", як жартують в НАБУ", - каже Шеремет.

Ремонт у приміщення НАБУ фінансують німецькі донори.

"Під бюро віддали приміщення колишнього міністерства промислового розвитку. Воно було у жахливому стані. Шкода, я не сфотографував плями цього жаху для ілюстрації. Зараз в головній будівлі постійно йде ремонт, який фінансують німці. Навчають детективів - канадці і американці ", - повідомляє Шеремет.

США передало Генпрокуратурі обладнання для обробки документів. Там їх не використовували. Тепер НАБУ має електронну базу по всім справам.

"НАБУ першими в Україні перейшли на електронний документообіг..Машинки з усіма програмами для обробки документів припадали пилом в Генпрокуратурі і американці вже збиралися їх везти назад за океан. Але випадково про це дізнався Ситник і забрав їх до НАБУ. Тепер всі матеріали кримінальних справ занесені в комп'ютер. Ви можете швидко проаналізувати те, що вам потрібно по багатьом параметрами і по усіх справах, які веде бюро ", - розповів журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ не має можливості боротися з брехливими деклараціями

З Британіїї незабаром передадуть обладнання для експертизи різних електронних пристроїв зберігання інформації. Це допоможе розслідувати справи швидше.

"Роботи - на роки вперед. Зараз бюро перевіряє 300 суддів. Поки 15 детективів витрачають приблизно 11 години на збір і обробку всіх даних тільки по одній людині. Після того, як прийде обладнання з Великобританії, швидкість обробки даних збільшиться в рази. В принципі, вже немає великого сенсу в створенні агентства протидії корупції. Збирати електронні декларації та аналізувати їх може і НАБУ", - повідомив Шеремет.

Експерт переконаний - за рік НАБУ вдалося багато. Ніхто у Східній Європі ще так швидко не запускав подібну структуру.

"За 12 місяців вдалося на конкурсній основі вибрати керівництво бюро. Провести ще масштабніший конкурс, відібрати перших детективів, почати технічне оснащення служби, підключитися до всіх баз даних, створити спецназ, порушити перші кримінальні справи. Вже 9 справ передати до суду. Ніде в Східній Європі так швидко робота аналогічних служб не запускалася ", - пише Шеремет.

Нагадаємо, Створення та запуск Національного антикорупційного бюро України було однією з вимог Міжнародного валютного фонду.А також Європейської комісії для лібералізації візового режиму України з ЄС. 16 квітня 2015 року Порошенко підписав закон про утворення НАБУ. Керівником у ході відкритого конкурсу назначили Артема Ситника.

Як повідомляла Gazeta.ua, У НАБУ показали, скільки справ на корупціонерів розслідують.

Зараз ви читаєте новину «Спецназ НАБУ тренується в "брежнівському залі" - журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі