пʼятниця, 23 лютого 2024 20:43

Шмигаль запропонував Польщі п'ять кроків для розблокування кордону

Шмигаль запропонував Польщі п'ять кроків для розблокування кордону
Україна може погодитися на частину обмежень. Фото: Держприкордонслужба

Уряд України запропонував Польщі "план взаєморозуміння" для розблокування руху на кордоні.

Він складається з п'яти кроків, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Перший крок передбачає згоду України на обмеження на експорт м'яса птиці, яєць і цукру. Без дозволу Польщі на її ринок не зможе потрапити зерно, кукурудза, соняшник та ріпак.

"Україна погоджується з пропозицією експортувати до ЄС ці товари без квот та мит в об'ємах не більше, ніж були в середньому у 2022 та 2023 роках. Якщо експортуватиме більше, то повертаються обмеження", - написав Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Дуди відповіли на пропозицію Зеленського зустрітися на кордоні

Україна погоджується на обмеження Єврокомісії щодо аграрного експорту та на скринінг Єврокомісією кластерів номер чотири й п'ять, до яких входить аграрна політика та транспорт.

Також йдеться про спільне звернення Польщі та України із закликом зупинити аграрний експорт Росії та внесення до переліку об'єктів критичної інфраструктури Польщі прикордонні пункти пропуску з Україною.

Сьогодні на українсько-польський кордон прибув прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Зустріч для обговорення блокади кордону не відбулася, написав він у Telegram.

Зараз ви читаєте новину «Шмигаль запропонував Польщі п'ять кроків для розблокування кордону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі