четвер, 13 липня 2023 13:49

Серед членів НАТО був великий опір щодо перспектив для України - Гербст

Серед членів НАТО був великий опір щодо перспектив для України - Гербст
Колишній посол США в Україні Джон Гербст. Фото: скріншот

Саміт НАТО у Вільнюсі не виправдав очікувань через сильний опір деяких членів Альянсу.

Про це під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму сказав директор Центру Євразії Атлантичної Ради, посол США в Україні у 2003-2006 роках Джон Гербст.

"Надії на те, що на саміті НАТО у Вільнюсі буде щось більше, не справдилися. Це втрачена можливість", - сказав він.

Гербст зазначив, що існував великий опір тим рішенням, які могли б бути ухвалені на саміті.

"Ми бачили і знали, що підхід Білого дому буде м'яким, тому дуже багато країн НАТО наполягали на тому, щоб Вашингтон був більш жорстким і рішучим", - сказав він, додавши, що Німеччина також поділяла позицію Вашингтону.

"Ми бачили тижні дуже важких переговорів. Та драма, яка розгорталася у Вільнюсі, була збільшена критикою з боку президента Володимира Зеленського. Це було прямолінійно і показувало всі занепокоєння, які має він і всі українці", - зазначив Гербст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "НАТО заохочує Путіна продовжувати війну" - Курт Волкер

Директор Центру Євразії Атлантичної Ради також додав, що попри все прихильники вступу України до НАТО повинні не розчаровуватись, а працювати далі, щоб отримати результат на наступному саміті у Вашингтоні.

"Їхні інтереси і занепокоєння мусять бути прийняті до уваги Вашингтоном", - резюмував він.

12 липня лідери країн "Великої сімки" погодили декларацію про гарантії безпеки для України.

Саміт Північноатлантичного альянсу у Литві продемонстрував, наскільки повномасштабне вторгнення росіян в Україну відкинуло назад цілі, заради яких, як стверджує Кремль, Росія розпочинала війну.

На тлі саміту НАТО міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу намагався представити контрнаступ Збройних сил України як невдалу операцію. Навіть попри настанови Кремля не применшувати результати ЗСУ та не перебільшувати російські успіхи, щоб позиціонувати очолюване ним Міністерство оборони РФ як ефективного керівника бойовими діями в Україні після невдалого заколоту ПВК "Вагнер".

Зараз ви читаєте новину «Серед членів НАТО був великий опір щодо перспектив для України - Гербст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі