вівторок, 24 вересня 2024 06:23

Боррель закликав надати Україні більше засобів ППО та обладнання для енергетики

Боррель закликав надати Україні більше засобів ППО та обладнання для енергетики
Високий представник ЄС Жозеп Боррель наголосив, що ці матеріали мають надходити одночасно. Фото: eastnews.ua

Європейському Союзу треба збільшити поставки обладнання для енергетичного сектору України й водночас наростити постачання засобів протиповітряної оборони, щоб захистити від знищення вже нове поставлене енергетичне обладнання.

Про це під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у кулуарах Генасамблеї ООН сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє "Укрінформ".

"Єврокомісія вийшла з пропозицією акумулювати кредит у 35 мільярдів євро, щоб підтримати Україну як у військовому вимірі, так і в економіці. Обидві речі мають бути зроблені одночасно. Немає сенсу забезпечувати Україну електричною генерацією сьогодні, якщо вона буде зруйнована вже завтра, - це був би нескінченний процес. Тож ми маємо надати Україні спроможності з виробництва електроенергії та енергетичні спроможності, і в той самий час, - засоби протиповітряної оборони, щоб уникнути руйнування цих спроможностей вже за кілька днів", - вказав він.

Пропозиція Єврокомісії щодо виділення Україні нового кредиту в €35 млрд ще має бути офіційно погоджена країнами-членами на рівні Ради ЄС.

Важку ситуацію в енергетиці України була обговорена на рівні міністрів G7+ під головуванням Державного секретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ України Андрія Сибіги.

Україна втратила до двох третин генеруючих спроможностей на близько 9 гігаватів внаслідок російських атак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський провів в США низку робочих зустрічей: з ким і про що домовились

"Ми маємо надати українцям більше спроможностей протиповітряної оборони, а також більше спроможностей, щоб атакувати росіян у місцях, звідки росіяни атакують їх, українців. Інакше росіяни будуть робити це у повній безкарності", - сказав високий представник ЄС.

Дозвіл атакувати цілі на території РФ більшість країн ЄС вважають внутрішньою справою.

"Ми будемо продовжувати обговорювати це, зокрема, на рівні G7. У будь-якому випадку, країни-члени ЄС вважають, що це питання належить до їх національної компетенції. Деякі з них вже прийняли таке рішення, деякі не прийняли або не хочуть приймати, інші, ймовірно, прийняли, але поки про це не говорили. У будь-якому випадку, тут, в США, ми будемо це обговорювати. Моя позиція - на користь такого дозволу", - сказав Боррель.

Росіяни та їх диктатор Володимир Путін намагаються підірвати єдність усіх держав та вкрасти у них мирне майбутнє. Їм не вдасться це зробити.

Всі світові держави прагнуть жити у мирі та злагоді. Україна підтримує зусилля, спрямовані на те, щоб усі країни були єдиними, у безпеці та суворо дотримувалися Статуту ООН, розповів президент на саміті ООН в США.

Зараз ви читаєте новину «Боррель закликав надати Україні більше засобів ППО та обладнання для енергетики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі