понеділок, 14 лютого 2022 16:08

Санкції проти РФ, "особливий статус" і допомога Україні у €150 млн: Зеленський поговорив із Шольцом

Санкції проти РФ, "особливий статус" і допомога Україні у €150 млн: Зеленський поговорив із Шольцом
Німеччина підтримує Україну на європейському шляху, заявив Шольц. Фото: Reuters

Ескалація на українсько-російському кордоні становить безпрецедентний виклик для Європи і всього світу.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на брифінгу з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, повідомляє Gazeta.ua.

"Я вкотре повторив, що Україна надійний союзник і справжній форпост демократії в регіоні. Без України створення дієвої архітектури безпеки в Європі є неможливим.

Тому сьогодні надзвичайно важлива посилена підтримка України з боку наших партнерів - безпекова, економічна, енергетична. Саме про це ми сьогодні з паном Шольцом і говорили", - сказав глава держави.

Шольц наголосив на повній підтримці Німеччиною суверенітету, територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах. На готовності підтримати Україну і працювати разом в рамках "Кримської платформи".

"Нормандський формат"

"Ми очікуємо, що найближчим часом вдасться провести наступні переговори і домовитися про саміт лідерів N4", - заявив Зеленський. Сторони обговорили "запровадження комплексного пакету санкцій проти ймовірної агресії".

Також обговорили питання закупівлі Україною зброї через структури Північноатлантичного альянсу, зокрема Агентство НАТО з підтримки та закупівлі.

"Для України вкрай важливо, що наші партнери твердо стоять і стоятимуть на позиції політики "відкритих дверей" щодо НАТО. Розраховуємо на підтримку повноправного членства України в ЄС. Такий крок став би потужним сигналом підтримки геополітичного вибору українського народу", - сказав Зеленський.

€150 млн кредиту і "особливий статус"

Канцлер Німеччини заявив про фіндопомогу Україні - кредит у €150 млн. "Ми продовжуватимемо цю підтримку", - сказав.

"Німеччина стоїть пліч-о-пліч на вашому боці", - заявив.

"Якщо Росія знову порушить територіальну цілісність України, то ми готові до серйозних санкцій", - повідомив.

Заявив, що Зеленський його запевнив, що Україна надасть проєкти законів про "особливий статус та місцеві вибори" для дискусії.

"Ми занепокоєні ситуацією на українсько-російському кордоні. Військові активності Російської Федерації необґрунтовані, немає логічних причин для нарощування військового потенціалу", - сказав Шольц.

Канцлер Німеччини заявив, що подальша військова агресія РФ проти України "потягне за собою політичні та економічні наслідки для Росії".

"На цьому я наголошу завтра в Москві", - заявив.

"Північний потік-2"

Зеленський обговорив із Шольцем "ризики безпеки, пов'язані з "Північним потоком - 2".

"Є деякі розбіжності в оцінці. Наша позиція незмінна, ми розглядаємо "Північний потік - 2" на сьогодні виключно через призму енергетичних загроз і загроз безпеці для нас і для регіону. Це геополітична зброя, і тому Україна вимагає енергетичних гарантій та гарантій безпеки", – сказав Зеленський.

Україна і НАТО

На даний момент питання членства України в НАТО не є актуальним, заявив Шольц.

"Тому трохи дивно, що російський уряд зробив предметом великих політичних дискусій питання, яке не стоїть зараз на порядку денному", - сказав канцлер Німеччини.

Канцлер Німеччини прибув в Україну 14 лютого. Завтра він проведе переговори у Москві.

8 лютого в Україну прилітав президент Франції Емануель Макрон. Заявив, що треба виконувати Мінські домовленості.

Макрон похвалив Зеленського за відкликання законопроєкту "Про засади державної політики перехідного періоду".

Зараз ви читаєте новину «Санкції проти РФ, "особливий статус" і допомога Україні у €150 млн: Зеленський поговорив із Шольцом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі