понеділок, 14 листопада 2022 20:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Саміт G20 може закінчитися без спільного комюніке – чи загрожує це Україні

Саміт G20 може закінчитися без спільного комюніке – чи загрожує це Україні
"Дуже важкий буде цей саміт щодо узгодження спільного комюніке. Вже сьогодні є інсайди з американських ЗМІ, що скоріше за все спільної заяви не буде", говорить Антон Кучухідзе. Фото: Facebook

Саміт G20 може залишитися без спільної заяви через відсутність одноголосної позиції щодо війни в Україні.

Однак головне, що Київ має підтримку Заходу та те, що навіть Китай та Індія попри часто неоднозначні заяви не підтримують військову агресію Москви. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

"Дуже важкий буде цей саміт щодо узгодження спільного комюніке. Вже сьогодні є інсайди з американських ЗМІ, що скоріше за все спільної заяви не буде. Бо країни з Великої сімки стоять на тому, що Росія – країна-агресор. А рашисти намагаються всіх переконати, що це не агресія. Тому скоріш за все після саміту не буде спільного документу, бо немає консенсусу. Може бути прийнята заява G7 на полях G20. Головне, що нас підтримує Захід, є формат "Рамштайн", що Китай та Індія попри часто неоднозначні заяви не підтримують військову агресію Росії", – говорить Кучухідзе.

В цілому держави не змінюватимуть своїх позиції, додає політолог.

"Ті, хто підтримував Україну, і надалі її підтримуватимуть. Загалом цей саміт є історичним, бо вперше за всю історію України та саміту виступатиме наш президент. Це означає посилення суб'єктності України. Визнання нашої ключово ролі для забезпечення безпеки на глобальному рівні. Також варто зазначити, що наш президент виступатиме, а Путін відмовився приїхати. Це також показник, на що перетворилася Росія", – каже Кучухідзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тактика москалів – убити всіх медиків" – водій екіпажу парамедиків

Прямого зв'язку саміту із можливим посиленням обстрілів немає, вважає політолог.

"Росія робить, що хоче, виходячи зі своїх можливостей. Вони ніколи не рахувалися з міжнародними заявами. Однак цих можливостей у них менше. І ключове, що вийде їм укласти угоду з Іраном", – пояснює Кучухідзе.

Саміт G20 на індонезійському острові Балі стартує 15 листопада.

Президент Володимир Зеленський приєднається до саміту в онлайн-форматі. Російський диктатор Володимир Путін не приїде на саміт і не виступить на ньому навіть віддалено. Російську делегацію очолить міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Українська влада неодноразово вимагала відкликати запрошення Путіну на саміт в Індонезії і виключити Росію з G20.

Зараз ви читаєте новину «Саміт G20 може закінчитися без спільного комюніке – чи загрожує це Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі