вівторок, 09 травня 2023 01:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни змінюють хід війни в Україні новітньою зброєю – Telegraph

Росіяни змінюють хід війни в Україні новітньою зброєю – Telegraph
Росіяни запускають по Україні планувальні бомби. Фото: Суспільне

Окупанти використовують у війні з Україною планувальні бомби.

Керовані бомби оснащені "крилами", щоб збільшити дальність їх польоту, і летять низько й досить далеко, щоб ухилитися від деяких засобів протиповітряної оборони, пише видання The Telegraph.

Бомби становлять "дуже серйозну загрозу". Додатковий радіус дії, що забезпечується планувальною технологією, означає, що російські літаки можуть уникати ризикованих вильотів поблизу лінії фронту для ударів, розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

"Зараз противник використовує тактичну авіацію для вирішення бойових завдань уздовж кордону з Росією, лінії фронту і морського узбережжя. У всіх цих районах противник вже близько місяця інтенсивно використовує планувальні бомби", – сказав Ігнат.

За оцінками українських офіційних осіб, повітряні сили Москви скидають на поле бою не менше 20 таких бомб на день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ігнат розповів, чому ППО не збиває російські літаки

Найпростіші планувальні бомби – це модифікована зброя, оснащена крилами та навігаційними системами, які дозволяють встановити траєкторію польоту до цілі.

Росіяни переважно переробляють старі радянські авіабомби ФАБ-500. Однак деякі планувальні бомби, як-от UPAB-1500B-E, спеціально розроблені з урахуванням цих особливостей.

Західні військові експерти кажуть, що планувальні бомби мають меншу відбивну здатність, ніж звичайна зброя великої дальності, що ускладнює їх відстеження для України. Радари не завжди вловлюють об'єкти, що летять на малій висоті, а через невеликий розмір крилатих бомб їх важко побачити на радарі.

Найкращим рішенням боротьби з керованими бомбами були б сучасні західні винищувачі, які мають радари більшої дальності і ракети класу "повітря-повітря", ніж застарілі Су-27 і МіГ-29.

"Одного або двох було б достатньо, щоб крилаті бомби стримати, тому що росіяни побачать, що пара цих штук у повітрі, і не будуть наближатися", – сказав він.

Ніякої зміни тактики російських обстрілів немає. Окупанти діють по мірі своїх можливостей.

Зараз вони налагоджують виробництво певних видів озброєння і продовжують проводити випробовування, розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Кожна така ракетна атака сприймається як щось нове, тому що, на жаль, це зазвичай втрати, руйнування.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни змінюють хід війни в Україні новітньою зброєю – Telegraph». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі