середа, 09 жовтня 2024 16:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Хорватія підтримуватиме Україну до перемоги - двостороння угода

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович підписали Угоду про довгострокове співробітництво та підтримку між двома країнами.

Документ лідери країн підписали у хорватському місті Дубровник. Про це повідомив сайт президента.

Автор: president.gov.ua
  Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович
Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович

Угода діє протягом 10 років із дати її підписання.

"Хорватія підтримує Україну з початку російської агресії у 2014 році й продовжуватиме це робити, доки Україна не переможе", - сказано у документі.

Хорватія підтримує Україну на шляху до Європейського Союзу і НАТО і зобов'язується й надалі докладати зусилля для реалізації формули миру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден оголосив про новий пакет допомоги Україні на $2,4 млрд

В угоді йдеться про співпрацю між ОПК, визначення перспектив спільного оборонного виробництва і локалізацію проєктів в Україні.

Країни також вивчатимуть можливості зміцнення взаємодії у сфері цифрової стійкості й кібербезпеки та обмінюватимуться розвідувальними даними.

Також у документі йдеться про підтримку у гуманітарному розмінуванні. На цей напрям Хорватія вже виділила понад €10 млн і продовжить надавати обладнання й ділитися знаннями.

Ідеться також про сфери протимінної діяльності, догляд за ветеранами і судове переслідування за тяжкі злочини, адже Хорватія має свій досвід, пов'язаний із війною.

Також в угоді містяться пункти, що стосуються допомоги у гуманітарній, енергетичній, правовій і науковій сферах.

Хорватія сприятиме притягненню Російської Федерації до відповідальності, відшкодуванню збитків, завданих збройною агресією, і чинитиме санкційний тиск.

Загальна сума допомоги від Хорватії з лютого 2022 року - близько €300 млн, зокрема 11 оборонних пакетів.

Загалом Україна уклала 27 двосторонніх угод на виконання Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

У вересні у Нью-Йорку відбулася зустріч у форматі "Група семи" + Україна, під час якої понад 30 країн і ЄС ухвалили Спільну декларацію про підтримку відновлення та реконструкції України. Україні нададуть до кінця року додаткову фінансову підтримку на близько $50 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Хорватія підтримуватиме Україну до перемоги - двостороння угода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі