середа, 09 жовтня 2024 16:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Без Байдена ніяк: коли пройде "Рамштайн" і які питання там вирішуватимуть

Без Байдена ніяк: коли пройде "Рамштайн" і які питання там вирішуватимуть
Попередній "Рамштайн" пройшов у Німеччині 6 вересня. На засідання був присутній президент України Володимир Зеленський. ФОТО: eastnews.ua

12 жовтня у Німеччині мало відбутися засідання контактної групи з питань оборони України "Рамштайн". Однак зустріч перенесли, бо президент США Джо Байден не зможе туди приїхати через ураган у Флориді.

Засідання вперше мало пройти на рівні лідерів країн. Участь на ньому президента США є важливим сигналом для України, вважає експерт-міжнародник Максим Кияк.

"Перенесення може свідчити про важливість підтримки України для Білого Дому, адже під час зустрічі у форматі "Рамштайн" планується надати вагому військову допомогу Україні й особиста присутність там президента США буде важливим сигналом", - розповів Кияк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держдеп США прокоментував План перемоги Зеленського

Він зауважив, що "Рамштайн" можуть об'єднати із запланованим засіданням міністрів оборони країн НАТО 17-18 жовтня.

"Для Джозефа Байдена принципово завершити свою каденцію і навіть свою політичну кар'єру на позитивній ноті. Ба більше, успіх або не успіх США як на міжнародній арені, так і всередині країни - безпосереднім чином вплине на позиції Камали Гарріс напередодні виборів нового очільника Білого Дому", - додав експерт.

На "Рамштайні" 12 жовтня лідери країн НАТО планували запропонувати Україні більш конкретні кроки на шляху до майбутнього членства в Альянсі. Також колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що на засіданні мав намір обговорити з лідером США надання дозволу Україні наносити удари вглиб РФ.

У Білому домі заявили, що адміністрація Байдена працює над можливим форматом проведення перенесеного "Рамштайну". Наразі остаточного рішення немає.

Раніше повідомлялося, що на "Рамштайн" не приїде і держсекретар США Ентоні Блінкен, який мав супроводжувати Джо Байдена.

Хто з американських посадовців тепер відвідає перенесене засідання – поки невідомо. Речник Дердждепу Метью Міллер під час брифінгу порадив звернутися із цим питанням безпосередньо до Білого Дому.

Зараз ви читаєте новину «Без Байдена ніяк: коли пройде "Рамштайн" і які питання там вирішуватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі