понеділок, 27 травня 2024 05:53

Росіяни концентрують нові сили на кордоні з Україною - ISW

Росіяни концентрують нові сили на кордоні з Україною - ISW
Росіяни знову збирають сили для нападу на Україну. Фото: Армія Інформ

Окупанти концентрують нові сили в трьох локаціях на території РФ.

Кількість наявного контингенту обмежена, але така чисельність у разі початку наступальних дій може змусити Україну перекинути і розтягнути війська вздовж державного кордону, пише Інститут вивчення війни (ISW).

За оцінками Інституту, росіяни концентрують війська в районі Грайворон-Борисівка-Пролетарський на заході Бєлгородської області.

Російські війська розширили діяльність на базах і складах у населених пунктах в цьому районі в останні тижні. Однак нинішній розмір можливої концентрації залишається неясним, зазначають експерти з посиланням на супутникові знімки.

"Ділянка Грайворон-Борисівка-Пролетарський надасть російським військам можливість розпочати наступальні операції на південь у напрямку Золочева та Богодухова, двох українських міст на північний захід від Харкова в межах 25 кілометрів від міжнародного кордону, або на захід у напрямку населених пунктів вздовж траси Р-45, що сполучає Богодухів з Сумами", - йдеться у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський назвав найгарячіший напрямок на фронті за сьогоднішню добу

Окупанти могли б вести наступальні операції в одному або в обох напрямках одночасно, а концентрація росіян тут могла б змусити українські сили перекинути війська на більшу ділянку кордону в Харківській та Сумській областях.

Вони також зосереджують обмежені сили в Курській і Брянській областях поблизу кордону з Сумською областю.

"Російські збройні сили наразі доводять Північне угруповання військ у районі кордону до запланованої кінцевої чисельності та, ймовірно, розпочнуть лише обмежені наступальні дії на напрямку Суми-Харків, доки Північне угруповання військ не наблизиться до кінцевої чисельності", - прогнозує ISW.

Проте, навіть досягнувши верхньої межі заявленої кінцевої чисельності, росіяни не матимуть необхідної живої сили, необхідної для проведення успішної операції з оточення або захоплення Харкова чи Сум, переконані в Інституті.

Збройні сили України планують контрнаступальні дії, щоб відтіснити російські війська, які захопили територію на північному сході Харківської області.

Новий фронт Кремля змусив Київ перекинути солдатів на північний схід країни, виснажуючи резерви, оскільки Москва посилила атаки на сході.

За два тижні після того, як російські війська перетнули кордон і відкрили новий фронт у Харківській області, просування окупантів зупинилося у місті Вовчанськ, менш ніж за 10 кілометрів на південь від кордону, і в Липцях на південний захід.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни концентрують нові сили на кордоні з Україною - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі