середа, 18 грудня 2013 18:37

"Росія зацікавлена в слабкій Україні. Це логіка будь-якої імперії" - економіст

"Росія зацікавлена в слабкій Україні. Це логіка будь-якої імперії" - економіст
Фото: newsoboz.org

Під час вчорашньої зустрічі президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна глави держав домовились про надання Києву 15 мільярдів доларів комерційного кредиту. Також Москва пообіцяла знизити ціну газу до 268,5 доларів.

- Вигоди від московських домовленостей для Росії в першу чергу полягають в тому, що Путіну вдалось втримати Україну в своїй орбіті, - наголосив в інтерв'ю Gazeta.ua економіст Борис Кушнірук. - Хоча, він не досяг своєї мети повного аншлюсу. Водночас, Путін домігся, того, що Київ відмовився від підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Тобто завдання мінімум виконав. Для внутрішньої обстановки Москви набагато краще було зробити все, аби ситуація була підвішеною, а кроки Києва в сторону Заходу не були реалізовані. Тим паче ми не знаємо всіх пунктів домовленостей. Тобто завданням для Путіна - максимально продовжити залежність України в питанні постачання енергоносіїв. А це було з і стратегічно задання.

Які бачите позитиви для України?

- Вони полягають в короткостроковому вимірі. Зараз фактично знято питання про девальвацію гривні. Тобто це дає можливість утримувати курс гривні. Тим паче збільшаться соціальних видатків. Крім того, українські товаровиробники отримують збільшення обсягів замовлень з Росії. Інша справа, що це триватиме недовго, бо внутрішня ситуація в Росії теж не найкраща, через що скорочуватиметься попит на українські товари.

А як щодо ризиків для країни?

- В стратегічному плані - нічого хорошого тут немає. Бо на середньостроковому та довгостроковому рівні питання лишаються невирішеними, і ми зіштовхнемось із проблемою нереформованості та збільшенні зовнішніх боргів. Окрім того, тут не йдеться про стабільну ситуацію в країні, бо якщо МВФ дає на 5-6 років, то тут видаються гроші лише на 2 роки. Європа видає гроші на реформи, в результаті яких українська продукція відповідатиме необхідним стандартам через певний час. Водночас, Росія не вимагає жодних змін. Вона зацікавлена в тому щоби Україна була слабкою, бо це логіка будь-якої імперії, тобто щоби сусіди залежали від неї. Зараз же ці гроші будуть працювати лише на підтримку Януковича на виборах, щоби підготувати населення, забезпечити соціальні виплати, навіть за рахунок збільшення зовнішнього боргу.

Як це відобразиться на іміджі Януковича?

- Основне завдання глави держави отримати владу. Він навіть теоретично не уявляє, що цього не буде. Зараз гарант отримав максимальні преференції. Окрім того, якщо щось станеться, то матиме куди бігти. Такі собі особисті гарантії. Також Янукович має якщо не лояльність, то хоча б не відриту боротьбу проти нього олігархів, бо вони зацікавлені в російському ринку.

Чи є загрози для Януковича від подібних домовленостей із Москвою?

- Для Януковича основний ризик полягає в тому, що його перестають сприймати в світі. Ані ЄС, ані США не розглядатимуть його як президента, з яким варто про щось домовлятись. Ці ж ризики стосуються щодо його оточення.

Чому Янукович віддав перевагу угоді з Росією, а не з Євросоюзом?

- Бо Європа вимагала реформ, прозорості, демократії. Все те, що може поставити під загрозу його подальше правління. А Росія навпаки сказала, що допоможе залишитись при владі: грошей дасть, знизить ціну на газ.

Чи повторить Київ шлях Мінська?

- Україна не Білорусь, і не Росія, бо тут є реальна відмінність електоральної ситуації. У нас не може існувати така модель, де би лідер мав беззастережну підтримку більшості.

Як московські домовленості вплинуть на політичну ситуацію в Україні?

- В чистому вигляді ніяк не вплинуть. Нині ще триває політична криза, тому немає відчуття, що це все завершиться легко. Не виключаю ще сплеску, який може кардинально змінити ситуацію в країні.

Зараз ви читаєте новину «"Росія зацікавлена в слабкій Україні. Це логіка будь-якої імперії" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі