середа, 07 вересня 2022 01:44

Росія десятиліттями вибудовувала газове лобі в Європі: як скинути "ярмо"

Росія десятиліттями вибудовувала газове лобі в Європі: як скинути "ярмо"
Росія шантажує Європу газом. Фото: Главком

Євросоюз починає розхитуватися через газову проблему.

На це безпосередньо впливає шантаж Росії, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону.

"Звісно, ви розумієте, що десятиліттями вибудовувалося газове російське лобі, підгодовані політики, бізнесмени, експерти, журналісти, громадяни, які вірять у те, що з Росією треба дружити і варто запустити "Північний потік-2" - як життя налагодиться. Тому ситуацію в країнах Європейського Союзу дуже серйозно починають розхитувати саме через газову проблему і до цього потрібно дуже серйозно ставитися", - пояснив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Умиротворення Путіна за рахунок України – це угода з дияволом" – Кулеба

На його думку, припинити купувати російський газ – це не антиросійська дія, це проєвропейська дія.

"Адже це єдиний шлях позбутися критичної залежності від сусіда, який бʼє, ґвалтує постійно влаштовує гармидер і шантажує тебе тим, що відріже тебе від системи опалення, і ти у своїй квартирі замерзнеш", - вважає Кулеба.

Він переконаний, що ефективність санкцій нівелюється тими сотнями мільярдів євро, які Росія продовжує отримувати за рахунок продажу газу в Європу.

Кулеба підсумував, що будуть непрості дипломатичні баталії і непрості внутрішньополітичні процеси в низці країн ЄС.

Країна-агресорка Російська Федерація заявила, що причиною повного припинення поставок і закриття газопроводу "Північний потік-1" між Берліном і Москвою стали санкції Заходу.

2 вересня російський "Газпром" оголосив про повну зупинку прокачки газу трубопроводом "Північний потік".

Європейський Союз добре підготовлений на випадок повного припинення постачання російського газу, заявив єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що ЄС повинен обмежити ціну на газ, що транспортується трубопроводами з РФ.

Зараз ви читаєте новину «Росія десятиліттями вибудовувала газове лобі в Європі: як скинути "ярмо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі