вівторок, 03 липня 2012 19:45

Спецтема: Луценко за ґратами

Рішення Європейського суду по справі Луценка тиснутиме на владу, але не критично - експерт

Рішення Європейського суду по справі Луценка тиснутиме на владу, але не критично - експерт
Михайло Погребинський не вважає, що рішення ЄСПЛ стане доленосним для влади. Фото: rusk.ru

Українській владі буде складно не дослухатися рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо справи колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Про це в коментарі Gazeta.ua cказав директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський.

Так, відповідаючи на питання, чи завершиться "кримінальна історія" Луценка, він сказав:

"Тут, скоріше, треба говорити з європейськими експертами. Мені важко прогнозувати, але, наскільки я розумію, має бути ще рішення української інстанції. І, на мою думку, українській стороні буде дуже важко не дослухатися до рішення Європейського суду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Азарова взялись встановлювати контроль над ріелторами

Політолог не вважає, що рішення ЄСПЛ стане доленосним для чинної української влади.

"Це досить серйозно тиснутиме на українську владу, але не критично, адже ситуація не така масштабна, як з Тимошенко. Тому не думаю, що це доленосний момент у житті української влади. Звісно, це своєрідний ляпас владі, але імеджевої катастрофи для неї він не спричинить", - вважає Погребинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада продала українську мову в обмін на газ - політолог

При цьому експерт додав, що з політичного погляду, ситуація складається зараз на користь "в'язнів влади".

"Можливо, через це рішення Європейського суду представники влади будуть тепер дуже уважно ставитися до юридичних тонкощів у справах проти опозиціонерів", - підсумував Погребинський.

Нагадаємо, сьогодні ЄСПЛ визнав арешт Луценка таким, що порушує права людини. Таке рішення було оприлюднено у Страсбурзі в Європейському суді за результатами розгляду скарги екс-міністра.

Суд також зобов'язав Україну виплатити Луценку 15 тис. євро моральної компенсації.

Зокрема, ЄСПЛ нарахував сім порушень конкретних статей Європейської конвенції з прав людини: два порушення параграфа 1 статті 5 (право на свободу і безпеку) щодо арешту і ув'язнення Луценка під варту, порушення параграфа 2 статті 5 (право бути поінформованим щодо причини арешту), два порушення параграфа третього статті 5 (право оскаржити своє утримання під вартою) і порушення статті 18 (обмеження щодо використання обмеження права).

Це рішення ЄСПЛ остаточним не є і може бути оскаржене протягом трьох місяців.

Зараз ви читаєте новину «Рішення Європейського суду по справі Луценка тиснутиме на владу, але не критично - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі