субота, 26 травня 2012 13:37

"Регіонал" закликав молодь не шукати роботу, а самій створювати робочі місця

"Регіонал" закликав молодь не шукати роботу, а самій створювати робочі місця
Ігор Зварич розповів про мільйонерів. Фото: news.if.ua

Понад 300 громадян України задекларували доходи за минулий рік на рівні понад мільйон гривень. Такі оперативні підсумки аналізу поданих декларацій, повідомляє Державна податкова служба України. Про мільйонерів та їх діяльність в Україні Gazeta.ua розповів народний депутат від Партії регіонів, заслужений економіст України Ігор Зварич.

"Справа не в самих мільйонерах, а у тій політиці, яку вони ведуть навколо своїх мільйонів. Тому і є у світі соціальна відповідальність бізнесу. Якщо ці гроші спрямовуються на поліпшення життя працівників, яких найняла багата людина, то воно ніяким чином не заперечує потребу в них. І мене хвилюють не мільйонери (ну хай їх буде тисяча на всю Україну), а так званий "десятий дециль", тобто 10% населення. Це вже представницька група. Як їх прибутки співвідносяться з доходами першого дециля? І як Україна, що обіймає у Європі друге місце з кінця за показником ВВП на душу населення, входить до першої п'ятірки країн-лідерів, де продаються дорогі авто?! Таку кількість "БМВ" та "Мерседесів" я бачив лише в Німеччині, де їх виготовляють", - сказав депутат.

На думку Зварича, найгірше, коли є мільйонери, але нема середнього класу. Проблема, вважає депутат, в тому, що нині в Україні великий бізнес займає велику нішу в економіці, а відсоток малих і середніх підприємств на душу населення відстає.

"Ці речі мають іти паралельно, не перешкоджаючи одна одній. Саме тому я називаю це політичною економікою, а не просто економікою, яка притаманна ринковим країнам, тому що цей економічний розвиток дуже залежить від політики, тобто того законодавчого поля, яке буде створено в Україні", - каже Зварич.

На його думку, цьому сприяє й неправильне розуміння завдання інституції вищої освіти. Адже у цілому світі призначення вищої освіти – навчити молоду людину створити хоча би для себе робоче місце, тобто піти у малий бізнес.

"Що ми маємо в Україні сьогодні? Кожен думає, що його дитина, отримавши вищу освіту, віднайде собі роботу, а не створить собі сама. Ментальна орієнтація і батьків і молоді така, що вони шукають це робоче місце: у державних структурах, бізнесових. Тим самим створюють проблеми на ринку праці, зокрема молодіжному", - переконаний народний депутат.

Сьогодні стало модним говорити, що в державі не вистачає кваліфікованих кадрів. Водночас, мало хто з підприємців готовий допомогти готувати навіть для себе ці кадри.

"Хочуть, щоб Їх їм піднесли готовими на тарілці. Так не буває", - наголосив депутат.

На думку Зварича, Україні треба прислухатися до порад ззовні й придивлятися до досвіду світових спільнот, але розвивати власну економіку, виходячи з українського менталітету.

"У Японії модель патерналістська: здавалося б, відповідно до всіх економічних критеріїв, вона найменш ефективна. Але яких успіхів досягли японці! Соціал-демократична модель ще гірша, але ж Німеччина розвивається по ній, і дай Боже нам розвиватися колись настільки ж успішно. Тобто, питання не в моделі, а в тому, чи відповідає вона менталітету. Нашому суспільству – дивлячись на соціальні та релігійні традиції – більш за все відповідає модель, що використовує ідеї колективізму", - підсумував "регіонал".

Зараз ви читаєте новину «"Регіонал" закликав молодь не шукати роботу, а самій створювати робочі місця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі