вівторок, 16 січня 2024 08:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін законами обмежує критику війни перед виборами

Путін законами обмежує критику війни перед виборами
Кремль посилює цензуру, щоб обмежити критику війни проти України. Фото: eastnews.ua

Росія посилює цензуру, щоб обмежити критику повномасштабної війни проти України.

За нарікання на армію та мобілізацію в РФ вирішили карати конфіскацією майна, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

"Кремль намагається змусити неугодних замовкнути, аби не псували імідж напередодні президентських виборів у березні 2024 року. Депутати Держдуми від путінської "Єдиної Росії" запропонували проєкт закону, який дозволить уряду конфіскувати майно в осіб, засуджених за поширення "фейкової" інформації про Збройні сили РФ", - йдеться у свіжому звіті.

Від початку війни в Росії відкрили 273 кримінальні справи за "фейки" про армію РФ, із яких до суду дійшло 134 справи проти 136 осіб, а також 81 справа про "дискредитацію" російської армії (44 справи проти 45 осіб уже в суді).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Путін використовує родини померлих для агітації: в ISW розповіли деталі

Опозиційні росЗМІ з посиланням на джерела писали про низку розслідувань і арештів росіян за нібито поширення неправдивої інформації про армію. Зокрема конкретні випадки, спрямовані проти критиків військових дій країни-агресорки.

"Наприклад, випадок опозиційної журналістки Євгенії Балатарової, яка застрягла у Казахстані через оголошення Росією у розшук. Або колишньої ведучої каналу "Вести" Олександри Новікової, чоловік якої мобілізувався для участі в путінській "СВО", - зазначають аналітики.

Останнім часом родичі російських окупантів дедалі частіше скаржаться на ставлення командування російської армії до мобілізованих.

"Кремль, ймовірно, хоче змусити замовкнути стурбованих родичів, щоб зберегти лице перед президентськими виборами", - оцінили в ISW.

Російські загарбники продовжують підготовку до масової мобілізації на тимчасово окупованих територіях. Згідно з планом окупаційних "військкоматів", з березня 2024 року всі 17-річні підлітки мають стати на військовий облік. Про це повідомляє Центр національного спротиву.

Після президентських виборів Росія планує наростити темпи мобілізації.

Зараз ви читаєте новину «Путін законами обмежує критику війни перед виборами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі