пʼятниця, 27 серпня 2021 19:48

"Путін - ідіот. Нав'язує, що Україна - це Русь" - Грицак

"Путін - ідіот. Нав'язує, що Україна - це Русь" - Грицак
"Моя пропозиція сказати, що Путін - ідіот", - каже Ярослав Грицак. Фото: Reuters

Президент країни-агресора Російської Федерації Володимир Путін - історичний маніпулятор і нав'язує дискурс Україні. Про це сказав історик Ярослав Грицак під час презентації книги політолога Олексія Гараня у минулий четвер.

"Давайте не робити собі ілюзій. Між Україною і Руссю немає прямого зв'язку. Це Путін хоче сказати, що є зв'язок між Україною і Руссю чи Росією і Руссю.

Русь умовно кажучи - це гусениця, а Україна - метелик. Це поняття дуже різної якості. Певною мірою Русь - це був такий чемодан без ручки.

Не творімо собі ілюзій. Відправною точкою України є козацтво. І феномен козацтва є дуже цікавий, тому що він пов'язаний із постанням Заходу. Україна є продуктом поширення Заходу внаслідок глобалізації, інституалізації, модернізації. Україна є членом цього процесу.

Таку книжку треба писати, щоб показати, що ми є частиною вестернізації. І Україна може щось внести в цю вестернізацію.

Я не вважаю, що ствердження української ідентичності є головним із завдань. Вона вже стверджена. Насправді нам треба зрозуміти де ми є і чому нам не вдається.

Нам не треба рівнятися з Росією. Росія - це є тупик. Немає чого з тупиком порівнювати. Нам треба рівнятися з тими країнами, яким вдалося. Наприклад з Польщею чи Ізраїлем. Тому що це підвищує нашу планку. Якщо ми хочемо її підвищувати, нам треба неминуче виходити з дискурсу ідентичності. Росія нам цей дискурс нав'язала, Путін це постійно робить", - сказав історик.

"Відповідати аргументом, якщо Путін каже "А", а ми кажемо не "А" - це не спосіб вести добру дискусію. Якщо Путін каже, що Русь - це була російська держава, а ми кажемо - що українська, то ми в принципі йдемо тим самим шляхом, що говорить нам Путін.

Моя пропозиція сказати, що Путін - ідіот. Що з точки зору історії - він маніпулятор", - заявив Ярослав Грицак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни - національна меншина" - Кулеба відповів Путіну

У липні Путін написав статтю у стилі кремлівської пропаганди про "історичну єдність росіян та українців".

До цього заявив, що українці й росіяни "один великий народ".

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

Зараз ви читаєте новину «"Путін - ідіот. Нав'язує, що Україна - це Русь" - Грицак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі