пʼятниця, 19 липня 2024 05:35

Протистояння в Арктиці. Росія може затіяти війну у полярному регіоні

Протистояння в Арктиці. Росія може затіяти війну у полярному регіоні
Фото: gettyimages.com

Зараз всі як ніколи стежать за кригою в Арктиці, яка стрімко тане. Градуси можуть зрости й через політичні пристрасті: відразу кілька держав посилюють свої північні флоти. Чому навколо Арктики так зросла активність, - розбиралася Gazetа.ua.

"Криголамний пакт"

На останньому саміті НАТО з-поміж інших важливих документів було укладено так званий "Криголамний пакт" (11 липня 2024 року). Подія не мала широкого розголосу, бо вся увага зосереджена на Україні. Але вона варта більшого: лідери США, Фінляндії та Канади оголосили "Пакт співробітництва у галузі криголамів".

Документ є тристоронньою угодою про співробітництво у виробництві полярних криголамів, зокрема, обмін технологіями, робочою силою, пріоритетний продаж криголамів підписантам "Криголамного пакту". До кінця поточного року США, Канада і Фінляндія мають розробити спільний меморандум про взаєморозуміння на виконання "Криголамного пакту", метою якого, з точки зору Білого дому, є підтримка економічних, комерційних, морських та національних потреб безпеки країни у полярних регіонах. Тобто, за замовчуванням, криголами можуть відбити атаки ворога.

"Кораблі працюватимуть по всьому світу разом з полярними криголамами союзників та партнерів Америки", - говориться у повідомленні адміністрації Джо Байдена. Передбачена побудова перших полярних катерів, а будівництво важких криголамів для берегової охорони США буде відновлене вперше за останні 50 років.

Настороженість через "Папаніна"

"Криголамний пакт", за задумом країн-підписантів, є відкритим для приєднання. Тобто, будь-яка держава може долучитися у будь-який момент.

Але навіщо? На саміті НАТО у Вашингтоні 9-11 липня більше говорилося про Україну та про загрозу Китаю, що й відображене у підсумковому комюніке.

Та сніжна й крижана Арктика має всі шанси стати наступною "гарячою точкою" на мапі світу. Останнім часом Росія активізувалася в Арктиці. РФ заявила про будівництво нового сучасного криголама "Іван Папанін", спуск судна на воду очікується наприкінці цього року. Країн-членів НАТО насторожило те, що "Іван Папанін" - криголам військовий, який працюватиме на дизелі та на електриці. Тобто, не буде атомним. Поява "Папаніна" в арктичних водах порушить крихкий паритет країн, котрі мають володіння на полюсі, особливо, якщо зважити - відразу після завершення роботи над бойовим криголамом країна-агресорка запустить у виробництво відразу два аналогічних судна.

Хто володіє крижаним континентом

Росія володіє половиною берегової території Північного Льодовитого океану, решта побережжя розподілене між США, Канадою, Данією, Ісландією та Норвегією. Окремий випадок - Данія, чиєю залежною територією є Гренландія. З точки зору присутності в Арктиці, Північно-Атлантичний альянс посилив свої позиції після вступу Швеції та Фінляндії. Таким чином, з восьми країн, котрі мають територіальні володіння за Полярним колом, сім є членами НАТО.

Вочевидь, Росія вбачає у розширенні Альянсу загрозу собі не лише на кордоні з Україною, а і в Арктиці. Так, протягом останніх чотирьох років РФ спустила на воду чотири нових атомних криголами, на додачу до "Папаніна" будуються ще три.

Насторожує і той факт, що останніми роками криголами будує й Китай, котрий не має володінь в Арктиці. Піднебесна нині має три судна, скоро буде готове четверте.

Крижаний флот Америки

Сполучені Штати на даний час не можуть похвалитися сучасним арктичним флотом, констатує у статті для Bloomberg колишній командувач Об'єднаними збройними силами НАТО Джеймс Ставрідіс. Сучасних криголамів Вашингтон взагалі не має, звернув увагу він. Єдине арктичне судно берегової охорони Polar Star - виготовлене у 1976 році та застаріле. Побудова нового криголама на заміну досі не реалізована то через брак коштів, то з інших причин. Зволікання призвело до того, що шанси побудувати корабель до кінця десятиліття є мізерними. Та у Bloomberg уточнюють, що у берегової охорони США в Арктиці не один, а два криголами.

Арктичні можливості РФ більше не є підставою для жартів"

Млявість пояснюється тим, що у НАТО досі вважають військову загрозу в Арктиці мінімальною. Джеймс Ставрідіс, посилаючись на свій досвід керування ОЗС НАТО, розповів, що намагався привернути увагу до Арктики . Але високопоставлені канадці, за його словами, порадили розслабитися, тому що, "це Крайня Північ, низька напруга", Один з них пожартував, що "якщо росіяни нападуть на Канаду через Арктику, нам доведеться проводити пошуково-рятувальні роботи". На думку Ставрідіса, загроза реальна, бо десять років тому не було вторгнення Росії в Україну "та акценту (Путіна, - Gazeta.ua) на бойових криголамах. Арктичні можливості РФ більше не є підставою для жартів".

Але можуть стати підставою для нової війни. Тим паче, Альянс навіть після розширення на Північ погано підготовлений до протистояння з РФ на "крижаному континенті", вважає старший аналітик Інституту Гудзона Ліселотт Одгаард. "Канада, Швеція, США, Данія та Фінляндія не готували свої ВМС до маневрів у високих широтах, а норвезький флот не може один забезпечити фланг НАТО в Арктиці", - наголосив експерт.

Конфлікт на кризі

Бо Росія не обмежується криголамами. Анонімні джерела з оточення Путіна стверджують - на наступному саміті БРІКС, можливо, буде створено Арктичну раду.

А БРІКС - це, у першу чергу, Китай. "США побоюються збільшення присутності Китаю в Арктиці після укладення Меморандуму про взаєморозуміння та зміцнення співробітництва в Арктичному регіоні між Росією та Китаєм", - зазначив заступник радника з нацбезпеки США Даліп Сінгх.

Тим паче, анонічний американський чиновник у коментарі Bloomberg зазначив - у Росії нині вже є 40 криголамів. Джерела ж у Кремлі підкреслюють, що Росія не залишить без уваги "Криголамний пакт".

Підводні човни на додачу

Канада вже заявила про наміри закупити 12 підвоних човнів для охорони Арктики, але офіційно посилається на те, що через глобальне потепління до 2050 року Північний Льодовитий океан стане одним із найефективніших судохідних маршрутів між Європою та Східною Азією, тому треба зміцнювати морську безпеку. Однак міністерство оборони Канади зазначає як причину також і політику Росії та Китаю у Північному регіоні.

РФ останнім часом помітно активізувала діяльність в Арктиці. На російських територіях крижаного континенту мають намір привести до ладу населені пункти. На облаштування для комфортного проживання закритих адміністративно-територіальних утворень (ЗАТУ) російський уряд наприкінці червня 20234 року виділив близько 30 мільярдів рублів. Ці кошти також буде витрачено, - що важливо, - на облаштування населених пунктів, де базуються військові формування. Загалом передбачено побудувати дитячі садочки та школи, модернізувати ЖКГ та житлофонд, відремонтувати дороги.

"Полювання на голови"

Якщо взяти до уваги той факт, що найбільшою проблемою для "Криголамного пакту" російські експерти вважають кадрову, бо у США та країн-партнерів бракує кваліфікованих спеціалістів, Кремль очікує "полювання на голови", щоби віднайти кваліфікованих співробітників. І відповідає покращенням побутових умов, бо один із підписантів "Криголамного пакту" - Фінляндія - має потужне судобудування, технології та досвід побудови більшості радянських криголамів.

Утім, Росія намагається екстрено посилити інші свої військові переваги в Арктиці. Так, у ході кадрових перестановок навесні 2024 року новим командувачем ВМС РФ був призначений Олександр Моісеєв, який до того керував Північним флотом. На його місце прийшов Костянтин Кабанцов. І Кабанцов, і Моісеєв вважаються високими спеціалістами з керування підводним бойовим флотом. Тому термінова закупівля Канадою підводних човнів видається слушною.

Містична складова війни

Цікаво, що ймовірна ескалація Росією ситуації в Арктиці може мати й містичні причини. Під час Першої світової війни активно розганявся міф про Гіперборею - легендарну країну аріїв, нащадками яких начебто є слов'яни. за цією теорією, Гіперборея була або й досі є в Арктиці. Інші езотеричні течії розглядають Арктику як "дах світу" та місце перебування справжніх володарів цього світу, себто Землі. Зоряне небо над Арктикою майже нерухоме, а в центрі крижаного континенту, як стверджують деякі містики, є так звана Перлинна гора - світла вершина Землі, над якою сяє яскрава непорушна зірка. (До слова, протистоїть їй Чорна гора на Південному полюсі, в Антарктиді). На міфі про Гіперборею та на сакральності Арктики особливо акцентують російські шамани.

Навіть якщо не брати до уваги ці уявлення, Арктика важлива у російській пропаганді, де РФ постає в образі ведмедя. Ці тварини вважаються містичними та такими, що наділені силою та особливими здібностями. Містики вірять, що ведмеді походять з Арктики. Хто володіє Арктикою - той, відповідно, володіє і світом.

Гетто для учасників "СВО"?

Відгомін містичних мотивів можна за бажання знайти у висловлюваннях Путіна середини грудня минулого року. Тоді він визначив Арктику як безсумнівний пріоритет Росії та як "територію величезних економічних можливостей". Тоді ж, до речі, Путіним було поставлено задачу регіональній владі розробити мастер-плани для розвитку ЗАТУ до 1 липня 2024 року. Цікаво, що саме з липня 2024 року у російських ЗМІ з'явилося багато публікацій про небачену популярність туристичних поїздок до Арктики. До слова, прокотитися у "царство криги" доведеться й так званим "бійцям СВО", бо для них створено привабливі умови "арктичної іпотеки". Оскільки в Арктиці Росія посилює свою військову присутність, то вояки "СВО" там будуть доречні. А нова війна може стати логічним продовженням вторгнення до України після того, як стане очевидно всім - РФ впоратися з нашою країною не змогла. Віддаленість Арктики, суворі умови проживання дозволять Кремлю легко контролювати тих хто повернеться живим з України та може стати рушійною силою бунтів у країні-агресорці. У такому разі, Путін реально боїться так званих "ветеранів" так званої "СВО".

Тим паче, Росія з 2023 року посилювала свою присутність, насамперед - військову, на крижаному континенті, відбулося кілька мітингів та парадів під прапорами країни-агрсорки. Війни не виключає Пентагон - з квітня 2024 року міністерство оборони США провело декілька навчань своїх підрозділів в умовах Арктики.

Заступниця помічника секретаря Пентагону з арктичної політики Айріс Фергюсон розповіла The Washington Post про тривожні ознаки на російській арктичній території: країна-агресорка відновила електропостачання військових баз радянських часів, відремонтувала їх. Таким чином, уже нині військова присутність РФ в Арктиці перевищує сукупну країн-членів НАТО. "Вторгнення РФ до України стало тривожним сигналом і для нас, і для наших партнерів. У тому числі "арктичних", - заявила вона. Росія може піти на прямий конфлікт в Арктиці, приміром, з Норвегією, припускає старший дослідник Інститут Нансена (Норвегія) Андреас Остхаг. І це попри продовження наукової співпраці двох країн на крижаному континенті після запровадження антиросійських санкцій. Остхаг припускає, що широкомасштабного зіткнення не буде, але виникнуть збройні інциденти, сутички й суперечки, у тому числі, через помилки розвідки. Принаймні, тепер така вірогідність є більш реалістичною після вторгнення Росії в Україну та після низки територіальних суперечок між країною-агресоркою та іншими арктичними державами, відповідно, в Арктиці.

Зараз ви читаєте новину «Протистояння в Арктиці. Росія може затіяти війну у полярному регіоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі