середа, 28 листопада 2012 16:24

"Про яке верховенство права можна говорити, коли судова влада є повністю залежною?" - Захаров

"Про яке верховенство права можна говорити, коли судова влада є повністю залежною?" - Захаров
Євген Захаров: захистити себе може тільки людина із сильним характером. Фото: www.sq.com.ua

Україна посіла 87-ме місце у Індексі верховенства права з 97 країн світу. Про це свідчать результати оприлюдненого в середу у Вашингтоні Індексу за 2012 рік.

Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров наголосив у коментарі Gazeta.ua, що причина такого стану речей в Україні як в самих законах, так і в їх невиконанні та правовій свідомості загалом.

"У нас не дотримуються верховенства права і постійно порушують його принципи, хоч дотримання принципів верховенства права проголошення Конституцією", - наголосив він.

Правозахисник підкреслив: "Яскравим прикладом є невиконання судових рішень, що спостерігається у нас дуже часто, неповага до правосуддя як такого, яку постійно проявляє прокуратура".

Так зокрема, яскравим прикладом цього, за словами Захарова, є те, що зараз судді по суті стали абсолютно залежними, оскільки прокуратура може позбавити будь-якого суддю посади абсолютно необґрунтовано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк розповів, що не можливо встановити верховенство права, поки лідери опозиції за ґратами

"Зміни в законі про статус суддів і судоустрій призвели до того, що Вища рада юстиції виросла до такого собі репресивного органу і суддя може бути позбавлений посади за заявою про те, що він порушив присягу. І таких випадків уже було дуже багато. Це вбиває фактично незалежність суддів. А "держава без незалежного суду — це не держава, а зграя розбійників". От у нас зараз абсолютно залежний суд", - наголосив він.

Захаров розповів, що одна з таких справ зараз розглядається в Європейському суді з прав людини і рішення ЄСПЛ з цього приводу тільки підтвердять "відсутність незалежності судової влади в Україні".

"Сьогодні кожен суддя перебуває на гачку. А про яке верховенство права можна говорити в цій країні, коли судова влада є повністю залежною?", - наголосив правозахисник.

Водночас, він переконаний, що якщо у людини є терпимість та усвідомлення своєї правоти, то відстояти свої права таки можна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У правоохоронній та судовій системі слово президента важливіше за закон - депутат

"Сказати, що взагалі людина не захищена — не можна. Людина може позиватися і якщо у людини є чітка правова позиція, яку вона буде обстоювати в суді, будь то суддя чи звичайна людина, якщо вона розуміє принципово свою правоту і має чітку правову позицію, то вона в кінцевому рахунку виграє. Але для того, щоби це зробити, треба мати неабияких характер, бути дуже принциповим і робити все, що для цього потрібно, долаючи всі перепони, які обов'язково будуть ставити. А на це не всі здатні", - наголосив він.

"Це у нас проблема і законом, і з їх виконанням, і з правосвідомістю, яка панує у суспільстві", - підсумував Захаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович сприймає поняття "свобода" як власну загрозу - Тимошенко

Зазначимо, що Індекс оцінює країни за показниками у восьми сферах, які впливають на стан верховенства права. Серед них - межі повноважень центральної влади, корупція, безпека, фундаментальні права, відкритість уряду, регуляторне середовище, цивільна і кримінальна юстиція.

Зараз ви читаєте новину «"Про яке верховенство права можна говорити, коли судова влада є повністю залежною?" - Захаров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі