вівторок, 22 травня 2012 10:20

Радянські дисиденти продовжать боротьбу за права людини у Криму

Радянські дисиденти продовжать боротьбу за права людини у Криму
Дисиденти з'їхалися до Сімферополя, щоб вшанувати депортованих кримських татар. Фото: radiosvoboda.org

Відомі дисиденти і радянські правозахисники заснували Кримський Форум - щорічну нараду політичних в'язнів комуністичного режиму та правозахисників, мета якої - забезпечення наступності правозахисного руху колишнього СРСР у діяльності інститутів громадянського суспільства в пострадянських державах.

Як повідомляє прес-служба Меджлісу кримськотатарського народу, форум був заснований на робочій нараді відомих дисидентів і борців за права людини в СРСР в Сімферополі. Зустріч відбулася в Криму з нагоди вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу - депортації 18 травня 1944 року і десятиліть його насильницького утримання в місцях вигнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайський дисидент три місяці прожив у аеропорту Токіо

Учасники зустрічі ухвалили заяву про заснування Кримського Форуму, в якому відзначили, що за більш ніж 20 років з часу розпаду світової комуністичної системи в політичному та економічному житті незалежних держав, що утворилися на посткомуністичному просторі, відбулися кардинальні зміни.

"Однак, як би не відрізнялися ці зміни, стан громадянських прав і свобод людини в ряді посткомуністичних держав заслуговує пильної уваги, а нерідко вимагає негайного реагування міжнародних інститутів та правозахисних організацій. У таких країнах, як республіки Центральної Азії, Вірменія, Білорусь, Росія, Україна вже відбулося або відбувається стрімке згортання демократичних процесів, що супроводжується переслідуваннями політичної опозиції і громадських активістів", - вважають автори документа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якби не було шістдесятників, то стали б Північною Кореєю"

"Бажаючи забезпечити спадкоємність правозахисного руху колишнього СРСР у діяльності інститутів громадянського суспільства в пострадянських державах, ми оголошуємо про заснування Кримського Форуму - щорічно влаштовуваної в Криму наради політичних в'язнів комуністичного режиму та правозахисників", - йдеться в заяві.

Учасники наради доручили спеціально створеній Робочій групі в термін до 1 вересня 2012 року розробити та погодити з усіма політичними в'язнями комуністичного режиму та правозахисниками, які поділяють ідею створення Форуму, організаційні документи, що визначають склад учасників, порядок і час скликання, формування порядку і порядок ухвалення рішень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'єсу Василя Симоненка відмовляються ставити в театрах

"Ми вважаємо вкрай важливим терміново залучити міжнародне співтовариство в процеси, пов'язані з відновленням прав народів, вигнаних радянським режимом зі своїх історичних земель. Ми підтримуємо ініціативу Меджлісу кримськотатарського народу про проведення восени 2012 року Міжнародного форуму з питання відновлення прав кримськотатарського народу на своїй Батьківщині, забезпечення його безпеки і гарантій розвитку в Україні", - також заявили автори документа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винничук: "Може заслати українських поетів далеко за Урал, щоб ностальгія спонукала до творчості?"

За інформацією прес-служби Меджлісу, в нараді взяли участь Людмила Алексєєва (Росія, Москва), Вардан Арутунян (Вірменія, Єреван), Володимир Буковський (Великобританія, Кембридж), Петро Хлебовіч (Польща, Краків), Сергій Ковальов (Росія, Москва), Олександр Лавут (Росія, Москва), Олександр Подрабінек (Росія, Москва), Олексій Смирнов (Росія, Москва), Андрій Григоренко (США, Нью-Йорк), Петер Реддавей (США, Вашингтон), Тетяна Янкелевич (США, Бостон), Наталія Горбанєвська (Франція, Париж), Валерій Калабугін (Естонія, Таллінн), Мустафа Джемілєв (України, Бахчисарай), Йосип Зісельс (Україна, Київ), Мирослав Маринович (Україна, Львів), Василь Овсієнко (Україна, Київ), Євген Сверстюк (Україна, Київ), Айше Сейтмуратова (Україна, Сімферополь), Ізет Хаїров (Україна, Сімферополь), Олесь Шевченко (Україна, Київ).

Зараз ви читаєте новину «Радянські дисиденти продовжать боротьбу за права людини у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі