понеділок, 21 травня 2012 01:47

Сліпого китайського дисидента нарешті відпустили в США

Сліпого китайського дисидента нарешті відпустили в США
Фото: newsfiber.com

У суботу, 19 травня, сліпий китайський правозахисник, якому несподівано дозволили покинути його рідну країну, прибув до США.

Дипломатичний конфлікт навколо Ченя Гуанчена тривав майже місяць і міг поставити під загрозу американо-китайські відносини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї переслідують незрячого адвоката

Декількома годинами раніше Ченя гуанчей в поспіху забрали з лікарні і посадили на літак до США, після того як китайська влада несподівано попросили його зібрати речі і підготуватися до вильоту.

Від'їзд пана Ченя поклав кінець місяцю невизначеності й очікування для самого активіста і для урядів США і Китаю. Чень опинився в центрі міжнародного спору, після того як він втік з-під домашнього арешту, де повинен був залишатися в протягом 19 місяців.

У США пан Чень має намір здобувати освіту, швидше за все в Нью-Йоркському університеті, а зовсім не шукати політичного притулку.

Чень - один з найвідоміших правозахисників та активістів Китаю. Адвокат-самоучка, сліпий від народження, Чень користується повагою в Китаї за те, що він захищає права інвалідів. У 2006 році його засудили до чотирьох років в'язниці за кількома звинуваченнями, включаючи навмисне ??псування власності та підбурювання натовпу до перекриття дорожнього руху. За словами його прихильників, ці звинувачення були сфабриковані місцевою владою.

Ченя тримали під домашнім арештом з моменту його звільнення з в'язниці в 2010 році, незважаючи на відсутність будь-яких звинувачень, а поліцейські в штатському вели спостереження за його будинком і забороняли йому і пані Юань виходити з дому. Прихильники пана Ченя, які намагалися відвідати його, часто зустрічали жорсткий опір з боку поліції - так трапилося з актором Крістіаном Бейлом, який спробував зустрітися з Ченем в грудні.

Зараз ви читаєте новину «Сліпого китайського дисидента нарешті відпустили в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі