субота, 09 квітня 2011 11:01

США оцінили стан прав людини в Україні як вкрай критичний

США оцінили стан прав людини в Україні як вкрай критичний

В оприлюдненому щорічному звіті Державного департаменту США стан прав людини в Україні оцінюється як вкрай критичний.

Найбільш проблемними в 2010 році названі повідомлення про серйозні зловживання поліції та смерть в ув'язненні, побиття й тортури затриманих і ув'язнених, важкі умови в місцях утримання під вартою, свавільне та тривале досудове утримання під вартою, неефективна й корумпована судова система.

Протягом року, говориться у доповіді, надходили повідомлення "про підвищений тиск уряду на незалежні засоби масової інформації, обмеження на свободу зборів, та появу політично мотивованого судового переслідування опозиційних політиків".

У звіті йдеться також про корупцію в уряді та суспільстві, залякування та переслідування службами безпеки уряду організацій громадянського суспільства.

Окремо підкреслюється торгівля людьми, дискримінація щодо жінок і дітей, що, "як і раніше становить серйозну проблему".

Звіт порушує проблему довгих термінів затримання осіб на період слідства, важких умов, в яких перебувають підслідні та вибиття з них зізнань силою. Зокрема, згадуються трагічні випадки студента Ігоря Індило, який помер у районному відділку міліції Шевченківського району у Києві, та Михайла Стадника, який помер у відділку міліції у Львові. В обох випадках ведеться слідство. Наводяться випадки жорстокого поводження представників правоохоронних органів у відношенні до біженців, шукачів притулку та осіб із неслов'янською зовнішністю.

Також звертається увага на різке зростання відкриття кримінальних справ проти опозиційних політиків із призначенням нового Генерального прокурора, що "збільшує вигляд вибіркового та політично вмотивованого судового переслідування урядом Віктора Януковича".

Зазначимо, що серед позитивних явищ зазначається зменшення випадків антисемітизму в країні та хуліганських нападів на осіб неслов'янської національності.

У щорічній доповіді Держдепартаменту США за підсумками 2010 року аналізується стан справ з правами людини в 194 країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «США оцінили стан прав людини в Україні як вкрай критичний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі