четвер, 17 березня 2011 20:09

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Американці запанікували: радіоактивна хмара вже біля США

Американці запанікували: радіоактивна хмара вже біля  США

Спроби остудити зовнішні корпусу енергоблоків АЕС за допомогою водяних гармат провалилися. Про це повідомила японська телекомпанія Ен-ейч-кей (NHK). Струмены з водометів, що подаються під високим тиском, не досягають мети.

Поліцейських, які брали участь у цій операції, виводять в безпечну зону. Реактори продовжують заливати водою за допомогою вертольотів, а енергетики намагаються відновити подачу електрики до аварійної станції, щоб відновити роботу систем охолодження.

Міжнародні експерти стверджують, що все вирішиться в найближчі 48 годин. Або японцям вдасться запобігти атомну катастрофу, або всіх нас чекає щось гірше чорнобильської аварії.

Юкіо Едано, генеральний секретар уряду Японії:

"Зараз ми робимо все можливе, щоб охолодити реактори. Для цього скидаємо воду з вертольотів, а з землі будемо використовувати поліцейські водометні гармати".

Пілоти сил самооборони з ризиком для життя поливають напівзруйновані енергоблоки. І невідомо, чи виправдається ставка на поліцейські водомети, здатні давати могутній струмінь на 75 метрів. Машинами збираються управляти дистанційно. Адже при високому рівні радіації апаратурашвидко виходять з ладу, а на "Фукусіма" фон критичний.

Юкіа Амано, генеральний директор МАГАТЕ:

"Ситуація на АЕС" Фукусіма"- дуже серйозна. Стрижні на метр або два вище рівня охолоджуючої рідини. Точної обстановки всередині реакторних відсіків ми не знаємо. Припускаємо, що вони поки ще не пошкоджені".

Всі розрахунки теоретичні, з великою похибкою. Атомники скаржаться, що дані від японських колег часто надходять уривчасті. Не можна уявити точної картини.

Японці виправдовуються - інформація надходить із запізненням, цим і пояснюються прикрі "нестиковки". А міжнародні фахівці наполягають, що кордон зони відчуження навколо АЕС слід збільшити втричі - до 80 кілометрів, а також кинути більше сил і коштів на ліквідацію техногенної аварії.

Цієї ночі з прем'єром Наото Каном по телефону зв'язався Барак Обама. Він цікавився ходом робіт на "Фукусіма". США є чого побоюватися: велика радіоактивна хмара вже пливе над Тихим океаном до узбережжя Америки. До вечора воно може накрити територію Алеутських островів, а завтра досягти Каліфорнії. В останній жителі вже піддалися паніці і кинулися скуповувати в аптеках йодовмісні препарати. Експерти заспокоюють населення.

Деніел Стрем, професор Університету біологічної статистики Південної Каліфорнії: "Навіть якщо заражене хмара і подолає таку відстань, воно здебільшого розсіється. Вплив на людину буде мінімальним, рівень радіації - нікчемним".

А в Китаї жителі про запас запасаються сіллю. Хтось розпустив чутки, ніби вона рятує від радіації. Продажі солі зросли у вісім разів.

Зараз ви читаєте новину «Американці запанікували: радіоактивна хмара вже біля США ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі