пʼятниця, 26 квітня 2024 15:17

Спецтема: Війна Росії проти України

Дуда пояснив, чому F-16 не збили ракету РФ у небі Польщі

Дуда пояснив, чому F-16 не збили ракету РФ у небі Польщі
Останній інцидент, коли російська крилата ракета увійшла до польського повітряного простору, фіксували 24 березня. Фото: eastnews.ua

Інциденти з російськими ракетами, які перетинають повітряний простір країн-членів НАТО, загрожують розпалити ширшу війну.

Це відверта провокація, заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю The Wall Street Journal. Тому сили НАТО не намагалися перехопити російські ракети

"У нас немає жодних сумнівів, що це російські провокації, коли ракета входить в наш повітряний простір, потім розвертається і летить в Україну", - зазначив польський лідер.

Останній інцидент, коли російська крилата ракета увійшла до польського повітряного простору, фіксували 24 березня. Тоді ворожий об'єкт 39 секунд перебував у небі Польщі.

Країна тоді підняла у небо свою та союзницьку авіацію. Але сили НАТО не перехопили ракету. За словами Дуди, такі дії можуть призвести до удару по польській території, руйнування інфраструктури чи людських жертв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща готова розмістити на своїй території ядерну зброю: Дуда назвав причину

"Це найнебезпечніша ситуація, яку ми можемо собі уявити сьогодні. Тому що це ситуація, в якій ми можемо сказати, що Росія розпочала війну", - пояснив польський лідер.

Дуда також не відповів на питання, як саме Варшава відреагує, якщо ракета РФ дійсно спричинить жертви в Польщі.

"Ми повинні намагатися уникнути ситуації, в якій Росія могла б сказати, що її спровокував Альянс. Поки що саме Москва провокує, і всі це бачать", - наголосив президент Польщі.

Члени НАТО остерігаються збивати ракети РФ над Україною. На їхню думку, це означатиме пряме втручання в конфлікт, якого НАТО уникає.

В березні росіяни атакували Україну 29-ма крилатими ракетами Х-101/Х-555 і 28 ударних безпілотників типу Shahed. Протиповітряна оборона знищила 43 повітряні цілі - 18 ракет і 25 Shahed.

Під час ракетної атаки Польща задіяла військову авіацію задля безпеки свого повітряного простору. О 4:23 на територію Польщі залетіла крилата ракета, запущена росіянами.

Зараз ви читаєте новину «Дуда пояснив, чому F-16 не збили ракету РФ у небі Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі