понеділок, 30 серпня 2021 20:23

Про транзит газу через Україну треба домовлятися з новим канцлером Німеччини

Про транзит газу через Україну треба домовлятися з новим канцлером Німеччини
Володимир Горбач: "Путін скаржився Меркель на Зеленського, що він не дотримується своїх зобов'язань. Зеленський зі свого боку звинувачував Путіна в тому ж самому". Фото: Радіо Свобода

Україна прийняла канцлера Німеччини Ангелу Меркель прохолодно – її не зустрів в аеропорту жоден український посадовець. Між Україною та Німеччиною налагоджується економічна співпраця, але її результати в далекій перспективі.

Про це Gazeta.ua розповів політичний аналітик Володимир Горбач.

"Зустріч Зеленського і Меркель не дала жодних результатів, – каже він. – Це був ритуальний візит Ангели Меркель, що мав прощальний характер. Вона б хотіла перед відходом з політики завершити свій шлях важливою для Німеччини справою — запуском "Північного потоку-2". Саме для цього вона здійснила турне в Москву і до Києва. Але жодних практичних домовленостей досягнути не вдалося".

Україна не може пристати на німецькі умовляння, особливо перед запланованою поїздкою Зеленського до Вашингтона. Візити до Москви і до Києва можна охарактеризувати як провальні для зовнішньої політики Німеччини, вважає експерт.

"Для української сторони цей візит ритуальний. Він відбувся на прохання офіційної Німеччини. Україна прийняла Ангелу Меркель доволі прохолодно — її не зустрів в аеропорту жоден український посадовець. Однак при цьому німецьку канцлерку нагородили орденом Свободи", – зазначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна досі розраховує на постачання зброї з Німеччини - Зеленський

Актуальним лишається питання про гарантії збереження транзиту російського газу після запуску "Північного потоку-2", каже Горбач.

"Меркель про це раніше говорила, але її слова не можуть сприйматися як гарантія, бо по-перше вони не закріплені документально, а по-друге Меркель вже виходить з політики і не є суб'єктом надання гарантії. Тож про транзит треба буде говорити з новим канцлером Німеччини", – наголошує він.

Меморандум про співпрацю між НАК "Нафтогаз України" та німецькою енергетичною компанією RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk) експерт оцінює позитивно, але водночас стверджує, що швидкої вигоди не буде.

"Будь-який меморандум про співпрацю позитивний. Але меморандум — це лише намір, а не контракт. Він може дати Україні принаймні доступ до німецьких технологій з виробництва і транспортування водню. Але це питання не найближчих років", – каже він.

В питанні Донбасу жодного прогресу досягнуто не було, резюмує Горбач.

"Путін скаржився Меркель на Зеленського, що він не дотримується своїх зобов'язань. Зеленський зі свого боку звинувачував Путіна в тому ж самому. Нещодавня спроба відновити роботу Тристоронньої контактної групи свідчить про те, що справа не просунулася ні в який бік, і перспектив врегулювання немає жодних", – підсумовує він.

22 серпня до Києва із одноденним візитом прибула канцлер ФРН Ангела Меркель. На зустрічі із українським колегою Володимиром Зеленським обговорювалися питання економічної співпраці, зокрема збереження гарантій на транзит газу територією України після запуску "Північного потоку-2", постачання німецької зброї, а також ситуація на Донбасі.

В ході зустрічі Ангела Меркель наполягала на врегулюванні ситуації на сході України через проведення мирних переговорів у рамках Мінських угод.

Зараз ви читаєте новину «Про транзит газу через Україну треба домовлятися з новим канцлером Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі