Ексклюзиви
вівторок, 24 серпня 2021 12:49

Меркель в Києві обговорювала мир на сході України і "Північний потік-2" - що про нас пише світова преса

Gazeta.ua підготувала огляд преси - що писали 17-24 серпня в світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Меркель закликала провести зустріч на найвищому рівні щодо східної України в рамках прощального візиту до Києва", Euronews, ЄС

Канцлер Німеччини Меркель закликала до подальших мирних переговорів щодо ситуації на сході України під час прощального візиту до Києва перед вересневими виборами в Німеччині.

"Прошу провести ще одну зустріч на рівні президента чи політичного керівництва зі мною, президентом Франції і президентами Росії і України. Це принесе прогрес, якщо зможемо розробити хороший порядок денний", - сказала Меркель.

Автор: REUTERS
   Канцлер Ангела Меркель і президент Зеленський
Канцлер Ангела Меркель і президент Зеленський

Меркель зіграла важливу роль в угоді про припинення вогню, досягнутій в 2015-му в Мінську між Росією і Україною, але останні переговори щодо цього були в 2019-му. З 2014-го внаслідок боїв між українськими силами і підтримуваними Росією бойовиками загинуло понад 14 тис. людей. Президент України Зеленський заявив, що підтримує ідею зустрічі, але закликав також західні країни посилити тиск на Росію через Крим. Він сказав, що Київ домагається постійного припинення вогню на сході України, обміну полоненими, відкриття переходів на лінії зіткнення і забезпечення доступу "Червоного хреста" в зону конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна нагадає світові про окупацію Криму - що про нас пише міжнародна преса

"Поки немає прогресу, тиск на Росію має тривати. Хочемо бачити активні зусилля наших західних партнерів", - сказав Зеленський.

Меркель заявила, що деякі цілі, названі Зеленським, такі як "відкриття додаткових переходів на лінії зіткнення та інші гуманітарні питання, ще не реалізовані, й це сильно обтяжує процес".

"Однак доводиться повторювати знову і знову - в даний час у нас немає іншого формату (крім "Мінських угод"), в якому можна було б обговорювати ці речі (мир на сході України), і тому тут слід продовжити роботу", - сказала Меркель.


"Однак доводиться повторювати знову і знову - в даний час у нас немає іншого формату (крім "Мінських угод"), в якому можна було б обговорювати ці речі (мир на сході України), і тому тут слід продовжити роботу", - сказала Меркель

Візит Меркель до Києва відбувся через 48 годин після зустрічі з главою Росії Путіним і за день до "Кримської платформи" - саміту, організованого Україною для обговорення ситуації в Криму. Але ні Меркель, ні глава МЗС ФРН Хайко Маас не змогли бути присутніми на саміті.

Меркель також порушила питання трубопроводу "Північний потік-2", який буде обходити Україну як транзитну країну. Це дозволить збільшити експорт російського газу в ЄС, і проект наближається до завершення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важкі часи створюють найкращих союзників: що про нас пише світова преса

"Ми згідні з американцями, що газ не можна використовувати як геополітичну зброю", - сказала Меркель.

Україна виступає проти цього проекту, і Зеленський в неділю назвав його геополітичним "зброєю" Росії.

США відмовилися від санкцій щодо трубопроводу в травні, домовившись про це з Німеччиною в липні. Меркель заявила, якщо трубопровід використають в якості зброї проти України, вони можуть розглянути питання про санкції проти Росії.

"Президент Дуда: "Україна повинна відновити територіальну цілісність", TVP, Польща

30-річчя відновлення незалежності України також важливе для Польщі.

"Ми були першою країною, яка визнала незалежність нашого сусіда", - сказав президент Польщі Анджей Дуда, який відвідує Київ.

"Ми були першою країною, яка визнала незалежність нашого сусіда", - сказав президент Польщі Анджей Дуда, який відвідує Київ

Раніше він брав участь у "Кримській платформі" і наполягав на необхідності відновлення територіальної цілісності України, перш за все Криму, анексованого Росією.

Польський лідер, який перебуває в Україні з неділі, зустрівся в посольстві Польщі в Києві з поляками, які проживають в Україні. Він підкреслив, що згадав багато проблем історичного характеру, а також побутові проблеми, які існують в польсько-українських відносинах.

Автор: REUTERS
  Президенти Польщі Анджей Дуда та України Володимир Зеленський на саміті «Кримська платформа»
Президенти Польщі Анджей Дуда та України Володимир Зеленський на саміті «Кримська платформа»

"Ми братні народи, які живуть по обидва боки кордону, чиї долі переплетені. Були важливі та красиві моменти. Були також вкрай складні, болючі та драматичні, але ми повинні будувати спільне майбутнє. Вільна суверенна Україна абсолютно відповідає стратегічним інтересам Польщі. Це Україна, яка буде розвиватися, демократична, добре керована, де люди будуть жити дедалі краще й краще. Ми підтримуємо Україну", - сказав Дуда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки не хочуть вакцинуватися, тому продадуть вакцини Україні - що про нас пишуть у світі

У Києві Дуда взяв участь у відкритті саміту "Кримська платформа". На зустрічі були представники 46 країн, які засудили окупацію Криму і Севастополя. Увечері в Національній опері України Дуда взяв участь в концерті, організованому з нагоди 30-річчя незалежності України.

"Меркель в Україні - Зеленський сподівається на "гарантії" транзиту газу", Deutsche Welle, Німеччина

Канцлер Меркель хоче запуску газопроводу "Північний потік-2" з Росії до Німеччини через Балтійське море, який загрожує як джерело доходу для України.

Президент Зеленський заявив під час візиту канцлера до Києва, що хотів би "гарантій" для України, "щоб Росія пообіцяла мінімальна кількість газу, який буде проходити по українських трубопроводах", незважаючи на завершення минулого тижня будівництва "Північного потоку-2". Кілька днів до цього Меркель зустрілася з Путіним і обговорила ряд питань, в тому числі новий трубопровід.

Коли "Північний потік-2" запрацює, Україна може втратити мільярди доларів за газ, який зараз тече через неї з Росії в Європу. Під час візиту Меркель до Москви Путін заявив, що Росія готова відправляти газ через Україну після завершення їх нинішньої угоди в 2024 році. Однак він додав, що Москві спочатку необхідно оцінити масштаби попиту на газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може атакувати Україну, щоб пустити воду в Крим - що про нас пише світова преса

"Не можемо підписати транзитний контракт, якщо у нас немає контрактів на поставку з нашими споживачами в Європі. Нам потрібна відповідь від наших європейських партнерів про те, скільки вони готові купити", - сказав він.

Ситуація з "Північним потоком - 2" також може збільшити страхи України щодо безпеки, оскільки Росія вимагатиме більшого впливу на Україну. Президент США Джо Байден попередив Меркель, що трубопровід може завдати шкоди Україні, стратегічному союзнику Америки, під час її візиту в Білий дім.

Ситуація з "Північним потоком - 2" також може збільшити страхи України щодо безпеки, оскільки Росія вимагатиме більшого впливу на Україну

"Меркель відвідує Україну перед відходом", France24, Франція

Канцлер Меркель відвідала Україну - союзника, якого підтримувала в конфлікті з проросійськими сепаратистами, але розчарувала своїм апетитом до російського газу.

Вона зустрілася з президентом Зеленським всього через два дні після переговорів з російським колегою Путіним в Москві. Вона йде з політики в наступному місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захід недооцінює загрозу через "Північний потік-2" - що про нас пише світова преса

Меркель при владі 16 років. Вона була ключовим союзником Києва з 2014 року, коли Москва анексувала Крим і проросійські сепаратисти почали війну на сході України.

Незважаючи на розбіжності щодо трубопроводу, Німеччина ключовий посередник в спробах врегулювати затяжний конфлікт на сході України, що забрав понад 14 тис. життів. З моменту початку бойових дій Меркель була одним з найгучніших голосів, що звинувачували Кремль. Вона зіграла вирішальну роль в підписанні "Мінських угод" в 2015-му, які допомогли зупинити найзапекліші бої. Але для багатьох в Україні угода невигідна і її важко виконати.

Німеччина ключовий посередник в спробах врегулювати затяжний конфлікт на сході України, що забрав понад 14 тис. життів. З моменту початку бойових дій Меркель була одним з найгучніших голосів, що звинувачували Кремль. Вона зіграла вирішальну роль в підписанні "Мінських угод" в 2015-му, які допомогли зупинити найзапекліші бої. Але для багатьох в Україні угода невигідна і її важко виконати

"З відходом Меркель основа "Мінських угод" стане ще більш крихкою", - каже політолог Володимир Фесенко.

Візит Меркель відбувся в час, коли Україна відзначає 30-ту річницю проголошення незалежності. Київ також приймає світових лідерів на саміті "Кримська платформа", на якому розглянули шляхи повернення Криму. Меркель вирішила не брати участь в саміті, який, за словами Фесенка, демонструє "подвійність політики Німеччини" в Східній Європі. Її критикували за будівництво газопроводу "Північний потік-2", вартістю $12 млрд, який незабаром має бути завершений, і подвоїти поставки російського газу в Німеччину, найбільшу економіку Європи. Трубопровід йде в обхід України і позбавить країну таких необхідних транзитних зборів. Київ і його союзники стверджують, що це збільшить енергетичну залежність Європи від Росії і геополітичний вплив Москви.

У минулому "Огляді преси" Gazeta.uaписала про уроки для України через захоплення Афганістану талібами, про відновлення залізничного сполучення між Україною та Польщею, а також про підтримку Туреччиною повернення Криму Україні й участь Анкари в саміті "Кримська платформа".

Зараз ви читаєте новину «Меркель в Києві обговорювала мир на сході України і "Північний потік-2" - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути