пʼятниця, 15 квітня 2011 18:59

Прикарпаття відзначатиме День пам'яті замість Дня перемоги

Прикарпаття відзначатиме День пам'яті замість Дня перемоги

Івано-Франківська обласна рада схвалила звернення "9 травня – День пам`яті", яке ініціювали ВО "Свобода", ВО "Батьківщина", "Наша Україна" і "Фронт змін".

Відтепер прикарпатці 9 травня відзначатимуть День пам`яті, замість Дня Перемоги.

Депутати запропонували президентові України та Верховній Раді припинити дію Закону України "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні1941-1945 років", визнавши 9 травня Днем пам`яті за мільйонами безневинно загиблих українців у Другій світовій війні.

Другим важливим акцентом сесії облради стала заборона публічного використання на території Івано-Франківської області антиконституційних червоних прапорів і доручення виконавчим органам влади в області та правоохоронним органам забезпечити виконання цього рішення.

За словами голови обласної ради Олександра Сича, постійна комісія обласної ради з питань національного та духовного розвитку, культури, ЗМІ, книговидання і свободи слова засідала декілька разів, вносила різноманітні уточнення за пропозиціями депутатів, аби максимально, з одного боку, зробити це звернення толерантним, а з іншого – не пропустити принципові ідеологічні моменти, важливі для більшості жителів Івано-Франківщини. Голова облради зачитав сам текст звернення, після чого розпочалася дискусія.

Представник фракції "Відродження Прикарпаття" Ярослав Шинкарук запропонував обійтися без третього і четвертого пунктів проекту рішення з огляду на незрозумілість словосполучення "публічне використання".

"Очевидно, що цей день є днем перемоги російської держави. До вашого відома, на святковому бенкеті після закінчення війни Сталін піднімав тост саме за російський народ у цій війні, не згадуючи жодного іншого народу тодішньої більшовицької держави. Хто хоче святкувати свята інших держав, хай святкує… Кожен, хто вважає за доцільне святкувати цей день, хай собі вдома святкує. Але публічно демонструвати всьому суспільству символіку тої держави, яка поглумилася чи не над кожною нашою родиною, зокрема в Галичині, не будемо", - зазначив Сич, реагуючи на зауваження.

Депутати-"свободівці" Ігор Дейчаківський, Василь Попович, Руслан Зелик, "нашоукраїнка" Ольга Бабій та голова фракції ВО "Батьківщина" Юрій Романюк виступили на підтримку звернення. Юрій Романюк наголосив, що обласні обранці не повинні допустити такої ганьби, аби на території Івано-Франківщини 9 травня на офіційних державних установах поряд з національним синьо-жовтим прапором майорів ще й червоний.

Василь Попович переконаний, що День перемоги – це імперське свято, яке не дозволяє Україні нормально розвиватися і рухатися вперед, а затягує її назад у радянський період.

Голова ОДА Михайло Вишиванюк звернув увагу присутніх, що є постанова Кабінету Міністрів про святкування Дня перемоги, де жодним словом не сказано про вивішування червоних прапорів. Він повідомив, що підписав розпорядження про відзначення Дня перемоги в області, де також немає жодного слова про вивішування червоних прапорів. При цьому, він наголосив, що повністю погоджується з позицією тих депутатів, яка полягає в тому, що червоні прапори принесли нам дуже багато горя і сліз.

"Я глибоко переконаний в тому, що як би не було перемоги у Другій світовій війні, то не було б сьогоднішньої незалежної України", - наголосив Вишиванюк. Він зазначив, що проти червоних прапорів, проте за святкування Дня перемоги.

За звернення обласної ради "9 травня – День пам`яті" проголосувало 80 депутатів, проти не було, один утримався.

Обласний депутат і політолог Сергій Адамович стверджує, що політичне звернення "9 травня - День пам`яті" приймалося не для того, аби образити фронтовиків, які щиро боролися з фашизмом, а щоб нагадати – були і ті, хто під час Другої світової війни відстоював незалежність України як підрозділ УПА.

"Війна принесла страждання для мільйонів цивільних людей, у тому числі і під червоними прапорами. Отже, для українців пам`ять про цю війну є різною. І ми, як християни, повинні першою чергою помолитися за душі загиблих і замордованих. Натомість проросійські сили в Україні ініціюють розвішування так званих червоних прапорів перемоги, що є безглуздям і провокацією задля розколу України", - зазначив він.

.

Зараз ви читаєте новину «Прикарпаття відзначатиме День пам'яті замість Дня перемоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі