середа, 19 квітня 2023 11:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Президент Бразилії зробив нову заяву щодо вторгнення РФ в Україну

Президент Бразилії зробив нову заяву щодо вторгнення РФ в Україну
Президент Бразилії вперше засудив вторгнення Росії в Україну. Фото: eastnews.ua

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва уперше прямо засудив "порушення територіальної цілісності" України з боку Російської Федерації.

Про це він заявив під час пресконференції за підсумками зустрічі з президентом Румунії Клаусом Йоханнесом. Це сталося уже після того, як його "мирна ініціатива" зазнала міжнародної критики, пише The Guardian.

"Як і раніше, я вважаю можливим досягнення миру між Україною та РФ через дипломатичні зусилля групи нейтральних країн", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білий дім гостро відреагував на заяву Бразилії щодо війни в Україні

16 квітня президент Бразилії закликав створити групу "нейтральних" країн спеціально для початку мирних переговорів між Росією та Україною. Серед імовірних учасників він назвав Китай та Об'єднані Арабські Емірати. У Вашингтоні його пропозицію розкритикували як проросійську.

Водночас, ні Китай, ані Бразилія не запровадили санкції проти РФ з початку повномасштабного вторгнення росіян на територію України.

Президент Бразилії Луїс Інасіо да Сілва заявив, що Україна повинна відмовитися від Криму. Мовляв, якщо "віддати Росії Крим", це гарантуватиме настання миру.

В українському МЗС відповіли на заяви бразильського президента. За словами речника зовнішньополітичного відомства Олега Ніколенка, немає "жодної юридичної, політичної чи моральної причини", чому Україна має поступатися хоча б сантиметром своєї землі.

Раніше президент Бразилії заявив, що Сполучені Штати Америки повинні припинити "підігрівати" війну в Україні і створити групу країн у врегулюванні війни.

Президент Бразилії також дорікнув США та Євросоюзу, що не витрачали "багато часу" на мирні переговори на початку війни.

17 квітня міністр закордонних справ країни-агресорки Росії Сергій Лавров прибув до Бразилії. Міністр МЗС Маура Вієйра зустрів його з почесною вартою.

Перед цим Лула літав на переговори до Пекіна та в Об'єднані Арабські Емірати. Візит Лули до КНР лише підтвердив зміцнення зв'язків між країнами. При цьому Бразилія продовжує балансувати, оскільки також прагне тісніших зв'язків із Вашингтоном.

Зараз ви читаєте новину «Президент Бразилії зробив нову заяву щодо вторгнення РФ в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі