понеділок, 20 травня 2024 20:50

Погана видимість. Чи вплине на Україну загибель президента Ірану

Погана видимість. Чи вплине на Україну загибель президента Ірану
eastnews.ua

Не встиг прем'єр Словаччини Роберт Фіцо оговтатися від замаху, як світ сколихнула троща гелікоптера президента Ірану. Чимало українців згадують цю країну мало не щоночі, коли їхні міста та села атакують так звані "шахеди" - російські бойові БПЛА іранського виробництва або зроблені за іранськими технологіями. Чи вплине загибель іранського президента на ситуацію в нашій країні, - розбиралася Gazeta.ua.

Навіщо нам читати про Раїсі

Перші повідомлення про президента Ірану Ібрагіма Раїсі уваги не привернули: летіли три гелікоптери, в одному з них президент і найближчі соратники. Президентський здійснив "жорстку посадку", про що першими повідомили іранські ЗМІ, а згодом підтвердив інформацію міністр внутрішніх справ Ірану Ахмад Вахіді.

Ще під час початку пошукової операції ввечері 19 травня у пабліках (переважно, у Телеграм) розійшлися відомості з посиланням на "джерела в американській дипломатії" про нібито загибель президента Ірану. Згодом Reuters із посиланням на іранського чиновника натякнуло на можливу смерть Раїсі.

Президент Ірану був на борту із міністром закордонних справ Хосейном Амирабдоллхіяном, керівником п'ятничної молитви у Тебрізі Мохаммадом Алі Аль-е-Хашем та губернатором провінції "Східний Азербайджан" Маліком Рахметі. Усі пасажири президентського гвинтокрила загинули.

Ібрагім Раїсі був консервативним ісламським політиком-богословом і міг стати наступником чинного Верховного аятоли Ірану Алі Хоменеї. Свого часу він був його студентом. Принаймні, ознаки цього вбачали в обранні Раїсі до Асамблеї експертів, котра, у свою чергу, обирає Верховного аятолу. Загиблий президент підтримував Путіна (у тому числі, шахедами) та жорстко критикував колективний Захід. І від наступного владного пасьянсу в Ірані залежить скільки ще іранських безпілотників прилетить до України.

Перси на геополітичній шахівниці

Та вузловим для офіційного Тегерана і, відповідно, президента був арабо-ізраїльський конфлікт. Удари по Ізраїлю у відповідь на обстріл іранського посольства у Дамаску стали одним із найдраматичніших епізодів війни на Близькому Сході. Тоді в Ірані та поза ним критикували Раїсі за надто кволу відповідь Ізраїлю. Нині варто очікувати удару Ірану у відповідь, За умови, звісно, якщо офіційно буде визнано замах на президента Раїсі.

Нині його обов'язки виконує перший віце-президент Мохаммад Мохбер. Протягом 50 днів у країні мають відбутися дострокові вибори. На відміну від Раїсі, Мохбер - більше світський політик, юрист-міжнародник за фахом, був у Москві у справах постачань БПЛА у жовтні 2022 року (що суттєво вплинуло на хід війни в Україні). Теоретично він може поборотися за президентство, бо, як і Раїсі, пов'язаний з Хаменеї. Тривалий час Мохбер був персональним міністром фінансів при чинному Верховному аятоллі.

Оскільки, за іранською Конституцією, основні політичні рішення ухвалює саме Верховний аятола, увага всього світу прикута до того, хто стане його наступником. Із загибеллю Раїсі найвірогідніший кандидат - син чинного, Моджтаба Хаменеї. Проти нього виступає сам батько, бо тоді буде схоже на монархію, проти якої і постала ісламська революція.

Окрім президента, тимчасово призначений також виконуючий обов'язки міністра закордонних справ - Алі Багері Кяні. Попередник, який загинув, був відомий тим, що мав контакти та більш-менш успішні для Ірану справи. Наприклад, відновлення дипломатичних відносин із Саудівською Аравією за посередництва Китаю. Що ж до Алі Багері Кяні, він відзначився різкими відповідями Ізраїлю та МАГАТЕ по низці питань, тому можна припустити зміну тональності іранського зовнішньополітичного відомства. Принаймні, про людське око.

Не Близький Схід

Першим тестом стане розвиток взаємовідносин з Азербайджаном, адже саме звідти летів Раїсі. Привід для зустрічі двох президентів - відкриття греблі на Араксі - видається, радше, формальністю. Обидва лідери обговорювали щось набагато суттєвіше за додаткові кіловати. Можливо, війну зі США або колективним Заходом, до якої політики в Ірані закликають не перше десятиріччя.

У травні в Ірані відбувся перший тур парламентських виборів, за наслідками якого перемогу здобули прибічники так званої "жорсткої лінії" (ультраконсерватори). До слова, чергові президентські вибори мали б пройти в Ірані у 2025 році.

Результати першого туру парламентських виборів дали підстави говорити про нерівне становище іранської опозиції, адже більшість кандидатів від неї взагалі не були допущені до перегонів (цим іранські вибори стали схожі на російські президентські). Зрештою, така ситуація могла посилити внутрішню нестабільність, але загибель Раїсі та інших посадовців змінює все. За бажання, можна звинуватити у цьому внутрішню опозицію.

Однак у аятоли Хоменеї інші плани. У жовтні 2022 року він заявляв наступне: "За нового (світового, - Gazeta.ua) порядку Америка не відіграватиме важливої ролі. Вона буде ізольована". Тому, схоже, у трощі гвинтокрила звинуватять Сполучені Штати.

Якщо, звісно, офіційний Тегеран зважиться озвучити іншу версію, окрім туману та природніх причин. А у цьому, зокрема, сумнівається політичний аналітик Олександр Кондратенко.

Хвиля терактів?

Зрозуміло, Іран не схожий на країну, де просто так помирають президенти, розповів Gazeta.ua експерт, але треба взяти до уваги, що країна під санкціями і це могло вплинути на технічний стан повітряних суден. "Тому там літаки та гелікоптери падають доволі часто. Раніше загинули мінімум 2 іранські міністри та провідні воєначальники", - зазначив він.

Через подібну помилку загинув міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський

Водночас, звернув увагу експерт, перебування кількох вищих посадових осіб в одному гелікоптері, всупереч протоколу та вимогам безпеки, було помилкою. Через подібну помилку загинув міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський. За словами Олександра Кондратенка, технічні негаразди та порушення протоколу підвищують шанси трагічної випадковості, однак після замаху на Роберта Фіцо має бути розглянута й ця версія. У такому разі, за манерою виконання схоже на спецслужби Великобританії, хоча основний вигодонабувач - Ізраїль, з яким Іран обмінюється ударами.

"Іран географічно межує з багатьма державами, відносними з одними добрі, з іншими - не дуже. Є відеозапис, де президент Ірану пророче заявив - їхні відносини з Азербайджаном можуть комусь не сподобатись. На мій погляд, здається - саме здається! - враховуючи замах на Фіцо, можливі теракnи в Євросоюзі з боку ісламських фанатиків, можливо, напередодні таких важливих подій як Олімпіада, саміт "Великої сімки" та Саміт миру у Швейцарії", - припускає Олександр Кондратенко.

Хоч би якою фантастичною не хотілося б назвати цю версію, президентка Європарламенту Роберта Мецола наприкінці квітня 2024 року припускала під час виборів дестабілізацію в ЄС (щоправда, інформаційну) та називала Іран, Росію і Китай можливими ініціаторами та вигодонабувачами цього.

Російський слід

Ірану не вперше доводиться раптово втрачати перших осіб держави. У 1981 році терористи ліквідували двох посадовців: Раджаві та - за три тижні - Бахонара. Цікаво, що саме після цього на президентських виборах переміг Алі Хаменеї, чинний (з 1989 року) Верховний аятола. Тому системно влада в Ірані пережила втрату Раїсі без потрясінь, тимчасово виконуючий обов'язки президента заявив - усі на своїх місцях, працюємо далі. Що головне - очільники всіх іранських гілок влади погодилися співпрацювати.

Тому наслідків загибелі Ібрагіма Раїсі, у тому числі для України, варто очікуввати згодом, розповів Gazeta.ua кандидат політичних наук Олексій Буряченко. "Певні сигнали, враховуючи політичну турбулентність 2024 року, можуть говорити про наявність "російського сліду". В Ірані вже були внутрішні коливання через переговори та пролонгацію угод зі США (можливо, Китай у цьому випадку міг бути модератором). Нині, скажемо так, складно прогнозована ситуація в Ірані може піти Україні як в "плюс", так і в "мінус". За можливості, через друзів України, як-от Саудівська Аравія, ОАЕ, Азербайджан, котрий останнім часом вибудував доволі конструктивні відносини з Іраном, варто налагодити більш тісні відносини з Тегераном, щоб не допустити його зближення з РФ та передачу балістичних ракет."

Чого чекати?

Особливих змін у внутрішній та зовнішній політиці Ірану очікувати не варто, бо їх приймає Верховний аятола, розповів Іранський оглядач Мазіар Міан.

Утім, Путін поспішив провести телефонну розмову з Мохаммедом Мохбером, під час якої "сторони підкреслили спільний настрій на подальше послідовне зміцнення всебічної взаємодії на благо народів двох країн", сказано в офіційному повідомленні російського МЗС. Мазіар Міан не очікує суттєвих змін у відносинах Ірану з Росією.

Але є важливий чинник: новий аятола може внести зміни у зовнішню політику. За деякими повідомленнями, у Тегерані вночі 19 травня були феєрверки, що пояснювалося випадковістю та родинними святами. За словами Мазіара Міана, у салютів є ще одна причина. Загиблого Раїсі вважали "м'ясником", бо він був заступником генпрокурора країни під час страт багатьох опозиціонерів. "Люди радіють, що вбивця пішов з життя". - пояснив він.

Гіпотетично, новий аятола має підстави відмежуватись від політики Хаменеї-Раїсі заради перехоплення внутрішнього протистояння між фундаменталістами та поміркованими. Ось тут і відкривається шанс для України.

Зараз ви читаєте новину «Погана видимість. Чи вплине на Україну загибель президента Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі