понеділок, 09 січня 2023 02:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Подоляк розповів про переговори з РФ у березні: росіяни ставили ультиматуми та марили "нацистами"

Подоляк розповів про переговори з РФ у березні: росіяни ставили ультиматуми та марили "нацистами"
Подоляк розповів про повну неадекватність російських дипломатів, які буквально марили "нацистами". Фото: tsn.ua

На переговорах з Росією, які відбулися на початку війни, російські дипломати намагалися висувати Україні ультиматуми, марили "нацистами" та абсолютно не розбиралися в реаліях України.

Представники російського диктатора Володимира Путіна дійсно думали, що якщо знищити підрозділи "Азов", "Айдар", "Торнадо" та інші, то їм в Україні більше ніхто не буде чинити опір, розповів радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк в інтерв'ю телеканалу "Рада".

За його словами, приїхали "пластикові" дипломати, завдання у яких на переговорах було одне - зачитати текст ультиматуму, який Україна, на думку Кремля, повинна була негайно прийняти. Однак президент України Володимир Зеленський дозволив українським переговірникам ігнорувати російські ультиматуми, українська делегація, зі свого боку, серйозно сприймала тільки те, що було написано в мандаті Зеленського і відкинула будь-які ультиматуми. Росіяни такого не очікували, відмова України стала для них шоком.

"На переговорному процесі все пішло не за планом. Вони думали, що зачитають капітуляційний ультиматум, і тут буде делегація, яка до цього поставиться серйозно" - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче нав'язати Україні "мир" за корейським сценарієм - Данілов розповів подробиці

При цьому, зазначив він, російські дипломати постійно марили якимись "нацистами" - вони реально вірили, що в Україні є група нацистів, яка знаходиться при владі. Досить швидко українській стороні стало ясно, що росіяни повністю неадекватні - не в психічному плані, а в інформаційному.

"Вони вірили, що тут п'ять тисяч нацистів, яких треба знищити, і все впаде... Вони щиро вірили, що скрізь, де йдуть бойові дії, воює "Азов", "Торнадо" або "Айдар". Що тут ображають російськомовних. Люди живуть в іншій реальності та й все. Ми поговорили та досить швидко все зрозуміли" - розповів Подоляк.

Він пояснив, що в перші місяці війни він відверто не говорив про ці переговори, оскільки Україна перебудовувала відносини зі світом. Однак зараз вже всі все зрозуміли, тому речі тепер можна називати своїми іменами. Росіяни заявляють про захист російськомовних, тих самих, яких масово вбивають - наприклад, найбільше російськомовне місто України Харків так постраждало від рук російських терористів, що в бік РФ воно більше ніколи не подивиться. Як і взагалі ніхто в Україні. Тепер потрібно домогтися аналогічного ефекту в усьому світі.

"Ми повинні зробити так, щоб всі зрозуміли, що Росія - це Еритрея, тільки частково на європейському континенті. І це ще одна місія. Зараз порядок денний змінено, наші партнери кажуть, що Росія - це військовий злочинець. Фінал цієї війни буде іншим, ніж у 2014 році й РФ сяде на лаву підсудних" - резюмував Подоляк.

Раніше російський диктатор Володимир Путін знову заговорив про переговори з Україною, заявивши, що нібито Кремль готовий до діалогу.

При цьому він не забув згадати умови російської сторони. У телефонній розмові з турецьким лідером Реджепом Ердоганом Путін заявив, що Києву слід враховувати "нові територіальні реалії". Іншими словами, Україна повинна змиритися з втратою своїх територій для діалогу.

У Зеленського у відповідь на це нагадали, що Україна ні в якому разі не планує переговорів з Путіним на його умовах. Є тільки українські умови укладення миру.

Зараз ви читаєте новину «Подоляк розповів про переговори з РФ у березні: росіяни ставили ультиматуми та марили "нацистами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі