субота, 28 вересня 2024 23:52

Байден засекретив документ про стратегію допомоги Україні - The Wall Street Journal

Байден засекретив документ про стратегію допомоги Україні - The Wall Street Journal
Президент США Джо Байден передав в Сенат стратегію допомоги Україні з кількамісячним запізненням. Фото: eastnews.ua

Президент США Джо Байден засекретив документ щодо стратегії допомоги Україні.

Він надав його в Сенат з кількамісячним запізненням, пише The Wall Street Journal.

У рамках цьогорічного законопроєкту про надання Україні додаткового фінансування Конгрес передбачив, що протягом 45 днів адміністрація Байдена має надати йому стратегію допомоги США Україні, наголошується у статті. Однак команда Байдена зволікала з наданням окремих видів зброї або ж не надавала її в кількості, необхідній для того, щоб Україна відвоювала свою територію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США вже ознайомилися з мирним планом Зеленського

"Команда Байдена ховається за банальностями, як-от підтримка України "стільки, скільки потрібно", що не є стратегією. Це давно стало риторичним ухиленням", - наголошує WSJ.

Журналісти нагадують, що 26 вересня США запропонували Україні додаткову батарею ППО Patriot, боєприпаси Joint Standoff Weapons, а також відкриття ще 18 навчальних місць для українських пілотів F-16.

"Усе це цінно і давно назріло. Але республіканці в Конгресі мають рацію, наполягаючи на тому, щоб адміністрація сформулювала ширшу теорію про те, як Україна може використати допомогу, щоб відновити імпульс і повернути більше території", - наголошує редакція.

У статті пояснюється, що "застій на полі бою" породив суспільний скептицизм у США, який ставить під загрозу подальшу підтримку Америки незалежно від того, хто виграє президентські перегони. Ця загроза існує попри те, що американські виборці не хочуть, щоб російський диктатор Путін переміг, оскільки "Байден не заповнює прогалину".

Журналісти пишуть, що Байден знав, що для отримання допомоги Україні через Конгрес йому необхідно надати стратегію. Однак його адміністрація подала цей документ "через кілька місяців після встановленого Конгресом терміну", повідомила у спільній заяві група республіканців в Палаті представників, яка включає прихильників України - Майка Роджерса, Майкла Маккола та Майка Тернера, які очолюють відповідно комітет зі збройних сил США, комітет із закордонних справ та комітет з розвідки.

"Крім того, і це типово для Байдена, документ повністю засекречений. Законодавці Республіканської партії закликають адміністрацію оприлюднити несекретну версію, як було передбачено Конгресом, щоб громадськість могла засвоїти та обговорити її переваги", - пише WSJ.

Водночас журналісти радять не розраховувати, що адміністрація Байдена зробить це до 5 листопада, коли у США мають відбутись президентські вибори, оскільки це може означати, що віцепрезидентці та кандидатці у президенти США Камалі Гарріс доведеться пояснити перед виборами свою думку щодо війни.

"Доки вона цього не робить, а адміністрація Байдена це (стратегію допомоги США Україні - Gazeta.ua.) приховує, Гарріс є співвласницею переліку заплутаних напівзаходів Байдена", - підсумовується у статті.

У Сполучених Штатах Америки адміністрація Джо Байдена нібито передала Конгресу засекречену доповідь, де пояснює свою стратегію щодо російсько-української війни. Помічник одного з членів Конгресу сказав, що там отримали доповідь у понеділок і ще не ознайомилися з документом.

Через значну затримку доповіді деякі республіканці почали казати, що розчаровані і можуть заблокувати подальші ініціативи на фінансування підтримки України.

Очільник сенатського комітету із закордонних справ сенатор Джим Ріш у серпні коментував ситуацію з доповіддю і казав, що виступає за підтримку України, але не сліпу.

Зараз ви читаєте новину «Байден засекретив документ про стратегію допомоги Україні - The Wall Street Journal». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі