неділя, 29 вересня 2024 01:30

Під Собором Паризької Богоматері знайшли поховання поета

Під Собором Паризької Богоматері знайшли поховання поета
Виявили поховання поета Жоашена дю Белле. Фото: Inrap

Поховання французького поета доби Відродження Жоашена дю Белле ідентифікували під час розкопок у Соборі Паризької Богоматері.

Вчені Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції проводили розкопки упродовж останніх п'яти років після пожежі, пише France Info.

"Анонім помер у віці від 30 до 40 років від хронічного туберкульозного менінгіту в XVI столітті, тобто у віці, який рідко зустрічається серед поховань важливих осіб у соборі", - розповів професор антропобіології Тулузького університету Ерік Крубезі.

В Інституті судово-медичної експертизи у Тулузі провели аналізи, які показали, що він мав деформацію куприкової кістки. Це означає, що він багато їздив верхи.

Дю Белле помер у Парижі в 1560 році у віці 37 років. Один із дядьків поета був кардиналом та колишнім єпископом Парижа, тому родина могла дозволити собі поховання в Нотр-Дам. 1758 року під час пошукових робіт його труну не знайшли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У давньому маєтку археологи зібрали 800 ящиків фресок

Два антропоморфні свинцеві саркофаги під Нотр-Дамом археологи виявили ще у 2022 році. Один з них мав епітафію та був швидко ідентифікований як саркофаг каноніка Антуана де Ла Порта. У другій був похований поет.

Жоашен дю Белле був одним із засновників Плеяди - групи поетів та літературного руху. Українською його твори перекладали Микола Зеров, Василь Мисик, Микола Терещенко та Дмитро Павличко.

Під час розкопок у містечку Мюрвель-ле-Монпельє в регіоні Окситанія на півдні Франції археологи знайшли горщик із монетами Римської республіки. На скарб натрапили під час розкопок великої будівлі I ст. до н. е. Колись власник помістив горщик із 20 динаріями в спеціальну нішу й обережно замурував її, щоб не залишилося жодних слідів.

Зараз ви читаєте новину «Під Собором Паризької Богоматері знайшли поховання поета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі