вівторок, 11 червня 2024 19:42

Підтримати переможницю. Чому інтрига навколо президентки Єврокомісії може зачепити Україну

Підтримати переможницю. Чому інтрига навколо президентки Єврокомісії може зачепити Україну
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн йде до трибуни на конференції з відновлення України у Німеччині. Фото: eastnews.ua

Вибори до Європарламенту стали не завершенням, а початком перезавантаження влади в ЄС, і зараз головна інтрига – хто буде на чолі Єврокомісії. Європейська народна партія вже висунула кандидатку - Урсулу фон дер Ляєн. Від Єврокомісії багато в чому залежать темпи євроінтеграції та економічні стосунки України з ЄС, тому перебіг цих виборів має для нашої країни важливе значення. За деякими ознаками, у фон дер Ляєн можуть з'явитися конкуренти.

Другий термін під питанням

Єврокомісія є вищим органом виконавчої влади в ЄС, чимось на кшталт європейського уряду. Кожна з 27 країн Євросоюзу делегує до Єврокомісії (ЄК) свого комісара, але тільки після обрання голови (президента) ЄК. Голова за пропозицією Ради Європи обирається Європарламентом (ЄП).

Марафон розпочався ще у квітні-травні 2024 року, коли у Маастрихті та у Брюсселі відбулися дебати між чинною президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та її вірогідними конкурентами: комісаром у соціальних правах Ніколасом Шмідтом ("Європейські соціалісти"), Сандро Гозі ("Оновлена Європа"), Террі Райнтке ("Зелені") та Вальтером Баєром ("Європейські ліві").

Після виборів до ЄП на європейському політичному небосхилі засяяла нова зірка - Джорджія Мелоні, прем'єрка Італії. Партія політикині "Брати Італії" (правоцентристська, за іншими визначеннями, права) здобула переконливу перемогу на виборах до ЄП.

Хоча Європейська народна партія вже висунула Урсулу фон дер Ляєн на другий термін до ЄК і, теоретично, голосів вистачає, у неї можуть бути конкуренти.

Джорджія Мелоні заявила: "Ще зарано говорити про другий термін фон дер Ляєн. Результати голосування показали, що для просування вперед Європі потрібна більш прагматична політика".

Італія має намір відігравати у цьому процесі головну роль, натякнула Мелоні на те, що й сама би поборолася за високу посаду. Принаймні, міністр культури Італії Дженнаро Санджуліано заявив, що протягом кількох місяців в Італії будуть визначатися чи варто підтримувати фон дер Ляєн.

Гіпотетично у німецької коаліції та "зелених" в ЄП теж є кандидатка - Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн від "Оновленої Європи", голова комітету по обороні Бундестагу. Марі-Агнес готова поборотися за ЄК. "Росія веде боротьбу не лише проти України, а й проти "наших цінностей", - заявила вона 11 червня.

Хитка підтримка

Якщо президент Франції Емманюель Макрон висловив підтримку другої каденції Урсули фон дер Ляєн, то президент Ради Європи Шарль Мішель - проти.

За даними видання Politico, він не хоче запрошувати її на неформальну зустріч керівників держав та урядів ЄС, де обговорюватимуться кандидатури на найвищі посади в Євросоюзі (президента ЄК, голови Ради Європи, Європарламенту та МЗС). Видання з посиланням на єврочиновників стверджує, що Шарль Мішель хотів би, мінімум, завадити другому терміну Урсули фон дер Ляєн, а самому залишитися очільником Ради Європи або зайнятися європейською дипломатією. Мотиви такої ворожнечі можуть бути й особистими, стверджують співрозмовники Politico.

Та Урсула фон дер Ляєн упевнено просувається до другого терміну на посаді президентки Єврокомісії. Окрім "ЄНП" підтримку їй уже висловили європейські "зелені".

Є різні думки

Але ця підтримка - з умовами. "Чому я маю голосувати за неї?" - роздратовано говорить лідер націоналістичної литовської партії "Союз народу і справедливості" Пятрас Гражуліс, нині депутат ЄП.

За деякими джерелами, його емоційний вислів є лише посиленим виявом дискусій всередині нового складу Європарламенту навколо Урсули. Декілька литовських партій наголосили, що ухвалять рішення після консультацій.

"Не думаю, що ми обиратимемо на підставі "картинки, - пояснює представник "Ліберального руху" (Литва) Пятрас Ауштрявічюс. - Ми обиратимемо за програмою. Є багато питань, котрі треба обговорити: і по позиціях, і по розподілу відповідальності. Це займе певний час".

Є багато питань, вторить йому і лідерка литовських соціал-демократів Вілія Блінкявічюте:умаю, ми дійдемо згоди, котра буде непростою".

Амбіціям фон дер Ляєн, на подив, можуть завадити і співвітчизники.

Маневри біля Урсули

За підсумками виборів до ЄП, націоналісти та євроскептики посилили свої позиції (сумарно близько 149 мандатів). З-поміж них є ультраправа "Альтернатива для Німеччини", котра і може виступити проти Урсули фон дер Ляєн на посаді президентки Єврокомісії. Більше того, за даними джерел деяких західних видань, навіть у рідній ЄНП щодо другого терміну своєї кандидатки є різні думки. Це може призвести до ситуації, коли партійні лідери висловлять підтримку, а депутати голосуватимуть "у вільному режимі".

У такому разі, посилиться непевність: у 2019 році вирішальними на користь Урсули фон дер Ляєн стали голоси правих польських депутатів, котрі нині навряд чи зголосяться повторити це з огляду на "зелений курс" кандидатки. У свою чергу, "зелені" вимагають гарантій дотримання "зеленого курсу". Ліберали стривожені натяками на альянс фон дер Ляєн з правими.

Справді, вона висловила готовність до співробітництва з євроскептиками, зокрема, з "Братами Італії". Проти цього - лівоцентристи, традиційні союзники "ЄНП". Ліберальні сили в ЄП натякнули на перспективу коаліції "заради модернізації ЄС", пояснила лідерка Валері Хейєр, та є низка умов. Головна - жодної співпраці з правими!

Залишається ще ресурс: 100 депутатів ЄП, котрі не є висуванцями та членами партій чи груп. Однак для цього потрібно провести складні переговори та збалансувати інтереси і вимоги кожного.

Жорсткий стиль

Чинна президентка Єврокомісії була міністеркою оборони в уряді Ангели Меркель, вона прибічниця жорсткого стилю управління, котрий довів свою ефективність особливо на тлі російської загрози. Урсула фон дер Ляєн неодноразово виступала за появу нового комісара з оборони ЄС. Також вона послідовна прибічниця "зеленого курсу" (декарбонізації).

Для України важливо, що Урсула фон дер Ляєн акцентує на ризиках від Росії, тому допомога нашій країні від ЄС за її другої каденції гарантована. Відразу після виборів Урсула фон дер Ляєн назвала нову більшість у ЄП проукраїнською та заявила про масштабне втручання Путіна у виборчий процес.

Півтора мільярди зараз, решта - потім

Бачення українського питання як провідного для європейської політики Урсула фон дер Ляєн підтвердила 11 червня у ході свого виступу на Берлінській конференції з відновлення України. "На минулій конференції я говорила, що треба передати їй "заморожені" активи РФ. І зараз ми робимо це можливим. Близько 1,5 мільярда євро вже у липні будуть доступні. Цього тижня на саміті G7 обговоримо, як Україна ще більше може отримати зиск і користь від активів країни-агресорки", - заявила вона. Ще 1,9 мільярда євро надійдуть до України до кінця поточного місяця від Ukraine Facility.

Окрім грошового питання, Урсула фон дер Ляєн обстоює створення Міжнародного трибуналу для Путіна. Вочевидь, саміт в Італії стане для неї важливим і з точки зору підтримки на президентство ЄК, - якщо ідея із передачею активів буде схвалена, Урсула має стати гарантом виконання цієї угоди.

Цікаво, що для другого терміну їй потрібна підтримка Олафа Шольца. Конференція з відновлення України - вдалий привід обговорити з ним проблемні питання.

Натомість Урсула фон дер Ляєн 11 червня пообіцяла Україні початок перемовин щодо вступу до ЄС "до кінця цього місяця". Цілком можливо, це стане початком упевненого заходу на другий термін Урсули фон дер Ляєн на посаді президентки Єврокомісії.

Зараз ви читаєте новину «Підтримати переможницю. Чому інтрига навколо президентки Єврокомісії може зачепити Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі