понеділок, 19 серпня 2024 05:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Плани наступу ЗСУ в Курській області знали всього декілька людей - The Economist

Плани наступу ЗСУ в Курській області знали всього декілька людей - The Economist
Деталі майбутньої операції ЗСУ на Курщині знали всього декілька людей. Фото: НВ

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський під час планування операції у Курській області зробив ставку на таємність.

Навчений попереднім досвідом, планами Головком ділився лише з невеликою групою генералів, силовиків та з президентом Володимиром Зеленським, пише The Economist.

Про підготовку наступу не знали ні керівник Офісу президента Андрій Єрмак, ні західні партнери України.

"Більшу частину розвідки взяла на себе військова розвідка, ГУР включили в процес лише на пізній стадії", - йдеться у матеріалі.

Розглядалося кілька сценаріїв наступального удару по найслабших місцях російської лінії: атака в Брянській області на півночі; наступ в Курській області; комбінація цих двох варіантів; або щось більше.

Головною метою було відволікти російські війська з Донецької області та створити козирі для будь-яких майбутніх переговорів.

Росіяни нібито були впевнені в тому, що Україна стягує війська на кордон для захисту Сумської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є хороші новини щодо знищення техніки РФ під Торецьком: Сирський доповів Зеленському

"Західних союзників також навмисно залишили у невіданні. Дві попередні операції Сирського зірвані Заходом. Одну з них злили росіянам, а в іншому випадку нам наказали зупинитися. Росіяни зрозуміли, що щось відбувається, але, ймовірно, припускали, що нам знадобиться схвалення США для такого зухвалого наступу", - розповіло джерело журналістів.

На перших стадіях операції українські розвідувальні дрони не зустріли жодного спротиву у Курській області, зауважує видання.

"Але, втративши елемент несподіванки, українські успіхи сповільнилися. Сирський проявляє обережність, зосереджуючись на розширенні флангів уздовж кордону для створення більш захищених ліній", - зазначає The Economist.

Українські військові, які знаходяться на території Росії, кажуть, що вони вже починають бачити інший рівень опору, тому втрати зростають, пишуть журналісти.

Президент України Володимир Зеленський уперше розповів, яке завдання виконують українські війська на території Курської області.

Збройні сили України створюють в Курській області буферну зону.

Він зазначив, що усе, що завдає втрат російській армії, російській державі, їхній оборонці та їхній економіці - все це допомагає не допускати розширення війни та наближати справедливий мир для України.

Зараз ви читаєте новину «Плани наступу ЗСУ в Курській області знали всього декілька людей - The Economist». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі