середа, 21 серпня 2024 16:40

Спецтема: Війна Росії проти України

"Північні потоки" є легітимними цілями у війні - президент Чехії

"Північні потоки" є легітимними цілями у війні - президент Чехії
Трубопроводи є стратегічною ціллю для атаки у російсько-українській війні, сказав президент Чехії Петр Павел. Фото: Facebook.com/prezidentpavel

Трубопроводи "Північний потік-1" і "Північний потік-2" є законною ціллю для атаки у російсько-українській війні.

Про це сказав президент Чехії Петр Павел, повідомила "Європейська правда".

Коли відбувається збройний конфлікт, він ведеться не тільки проти військових цілей, але й проти цілей стратегічного характеру, сказав Павел.

"А трубопроводи є стратегічною ціллю. Якби атака була спрямована на те, щоб перекрити постачання газу і нафти в Європу і повернути гроші назад в Росію, тоді - і я кажу умовно - це була б легітимна ціль", - сказав Павел.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відбувається у Курській області: Сирський повідомив про просування ЗСУ

Також президент Чехії сказав, що у нього немає чіткої інформації про те, що за підривами трубопроводів стоїть Україна.

Павел також відкинув припущення, що атака на трубопроводи спричинила чималі проблеми для європейців.

"На той час ми вже мали низку альтернатив, тому "Північний потік" не був критично важливим трубопроводом, від якого залежала енергетична безпека Європи. Безумовно, він спричинив певні ускладнення, але не такі, з якими ми не змогли б впоратися", - заявив президент Чехії.

Трубопроводи, додав Павел, завжди були і будуть мішенню, тому що вони мають потенціал впливати на конфлікт в той чи інший бік.

Наприкінці вересня 2022 року вимірювальні сейсмологічні станції у Швеції і Данії зафіксували потужні підводні вибухи на маршрутах газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2". Росіяни заявили про "безпрецедентні" руйнування. "Північний потік" - газопровід із Російської Федерації до Німеччини, його довжина близько 1224 км.

Минулого тижня ЗМІ повідомили, що у справі про підрив газопроводу "Північний потік" федеральний генпрокурор Німеччини видав ордер на арешт підозрюваного громадянина України, а речниця генерального прокурора Польщі сказала, що підозрюваний виїхав з Польщі до України.

Зараз ви читаєте новину «"Північні потоки" є легітимними цілями у війні - президент Чехії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі