понеділок, 04 липня 2011 16:14

Підставну фірму Лазаренка знайшли у США

Підставну фірму Лазаренка знайшли у США

Розслідування Reuters виявило будиночок на Томз-Авеню 2710 у місті Шаєнн, штат Вайомінґ, США, що слугує як малі Кайманові острови в центрі американського континенту. Тут розміщено Вайомінзькі корпоративні служби, що спеціалізуються на фірмах, які використовують як "фіктивні" компанії, товариства на папері, що допомагають приховувати активи.

Між цими компаніями Reuters знайшов і компанію-прикриття активів з нерухомості, контрольованих ув'язненим колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком.

Зв'язок з Україною

На Томз 2710 прописано колишнього українського прем'єр-міністра Павла Лазаренка, який посів восьме місце у списку найбільш корумпованих чиновників світу, складеному Transparency International. Зараз він відбуває восьмирічний термін у Каліфорнії за вироком 2004 року про відмивання грошей та здирництво. Згідно з судовими повідомленнями, цю схему використовували підставні компанії і офшорні банківські рахунки, щоб сховати вкрадені кошти українського уряду.

Судові записи, представлені в кримінальній справі Лазаренка, і документи з окремого цивільного позову, а також інтерв'ю з юристами, знайомих з ситуацією, вказують на те, що Лазаренко керує підставною компанією, зареєстрованою в Шаєнні, якій належить близько $72 млн на нерухомість в Україні через інші компанії.

Американський уряд продовжує шукати понад $250 мільйонів банківських рахунків в Антіґуа і Барбуді, Ґернсі та інших країнах, які контролював Лазаренко та його наближені. Їх мають конфіскувати за вироком Департаменту юстиції.

Паперовий слід, що пов'язує Лазаренка з нерухомістю в Україні, є лабіринтом. В основі, це підставна компанія під назвою Capital Investments Group, зареєстрована на Томз-авеню 2710.

Американські адвокати українського бізнесмена Геннадія Корбана надали документи, які засвідчують, що Лазаренко — справжній власник Capital Investments Group та інших американських компаній.

Лазаренко і Корбан є суперниками в Україні, і протягом багатьох років обмінюються звинуваченнями в корупції та вбивствах. Організаційна структура, яка обслуговує подання Корбана, стверджує, що Capital Investments Group володіє 99,99% української фірми ТОВ Capital Investments Group. У свою чергу, ця компанія — власник іншої, ТОВ "Український тютюн", де Павло Лазаренко є директором. Кожна з цих фірм і деякі інші використовуються як корпоративні фронти, щоб керувати власністю у Дніпропетровську, стверджує подання.

Сім із цих об'єктів названо в позові, поданому Корбаном 2009-го. Серед них будинки на вулиці Пушкіна, 55, та на Комсомольській, 58. У документації Capital Investments Group вказано, що іншими керівниками компаній, на які записана ця власність, є Лазаренкові дружина, син та теща.

Федеральне обвинувачення успішно переконало суд не брати до розгляду інформацію Корбана, запевняючи, що перевірка цих фактів зайняла б забагато часу, і відклала початок ув'язнення Лазаренка.

Півроку потому, в лютому 2010-го, Capital Investments Group подало позов на Корбана та інших у федеральний суд штату Делавер. У позові йшлося, що два українські об'єкти, які контролювала Capital Investments Group - вже вказані будинки на вулицях Пушкіна та Комсомольській - було вкрадено за допомогою підроблених документів.

У наданих суду документах ідеться, що Capital Investments було утворено у вересні 2005-го. Компанію зареєстровано за адресою Томас Авеню, 2710, і її "Президентом, секретарем, головою та директором" є Джеральд Піттс. Інформації про власників компанії CIG не надало. Адвокати компанії у цій справі, Деніел Горовіц та Мартін Гарбю, представляли інтереси Павла Лазаренка в інших його процесах як у США, так і в Україні. Вони не надали імена власників, посилаючись на конфіденційність клієнта, і відмовились прокоментувати зв'язок CIG із Павлом Лазаренком.

В офісі прокуратури США у Сан-Франциско від коментарів відмовилось. Джеральд Пітт на питання про зв'язок його компанії з Лазаренком заявив, що інформацію про конкретних клієнтів він надати не може.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Підставну фірму Лазаренка знайшли у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі