пʼятниця, 30 грудня 2022 09:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Передавання Patriot Україні: Кулеба розкрив нові подробиці

Передавання Patriot Україні: Кулеба розкрив нові подробиці
Голова МЗС Дмитро Кулеба не очікує нічого складнішого за історію домовляння про передачу Patriot.  Фото: facebook.com/UkraineMFA

Україна понад рік вела переговори зі Сполученими Штатами Америки про постачання систем протиповітряної оборони Patriot.

Передавання їх – це не просто чергове рішення, а психологічний перелам. Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Нам як мед, так і ложкою. Ми понад рік боролися за Patriot, отримали їх. І всі такі: Patriot це добре, але що в нас там з танками та ATACMS (далекобійні ракети. – Gazeta.ua)? Коли отримаємо танки й ATACMS, думаю, скажуть: що в нас з авіаносцями й підводними атомними човнами, коли ми їх отримаємо?" – сказав Кулеба.

Україна чула "ні" з перших днів, коли почала говорити про Patriot з американцями. Але результат – це ще одне свідчення, що чергове табу зняте, зазначив Кулеба.

Міністр також сумнівається, що інші теми щодо постачання допомоги будуть складнішими за Patriot. Отримати Patriot з усіх типів зброї було найскладніше, оскільки йдеться про складну й дорогу технологію-символ, пояснив Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Може звучати парадоксально" – генсек НАТО про найкоротший шлях до миру в Україні

"Не кажу, що ми отримаємо всю зброю за тиждень чи за місяць, але не очікую нічого складнішого за історію з Patriot. Вони не реалізуються (інші рішення. – Gazeta.ua), можливо, всі в один день, але це як в комп'ютерній грі: ти відкриваєш рівні один за одним", – сказав він.

За словами міністра, що б не говорили європейські союзники США в НАТО, вони все одно орієнтуються на рішення Америки. Так було з артилерією, коли американці ухвалили рішення про постачання, і вони погодилися, так було з HIMARS.

Кулеба вважає, що після передавання Patriot від США Україна говоритиме про постачання й з іншими європейськими союзниками.

21 грудня держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен оголосив про надання нового пакета безпекової допомоги Україні на майже $1,85 млрд, який вперше включатиме зенітні ракетні комплекси Patriot. Згодом президент країни Джо Байден підписав меморандум про виділення Україні чергового траншу.

Загалом США надали Україні приблизно $21,2 млрд з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого.

Україна отримає всю необхідну зброю для звільнення своєї землі від окупантів. Це лише питання часу, сказав Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Передавання Patriot Україні: Кулеба розкрив нові подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі