субота, 12 серпня 2023 05:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти виснажені. Будь-який прорив ЗСУ може стати вирішальним – ISW

Окупанти виснажені. Будь-який прорив ЗСУ може стати вирішальним – ISW
ЗСУ продовжують контрнаступ. Фото: РБК

Російська армія дуже деградувала. Будь-який прорив Збройних сил України може мати вирішальне значення.

Контрнаступальні дії ЗСУ змушують російських окупантів передислокувати свої сили, що обороняються у західній частині Запорізької області, де її послабили українські воїни, йдеться в звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Відсутність оперативних резервів у росіян означає, що командуванням окупантів доведеться проводити більше бічних передислокацій, якщо інтервенти хочуть у майбутньому посилити певні ділянки фронту.

Практика російських окупантів щодо проведення бічних передислокацій на ключові ділянки фронту в Україні може ще більше послабити їхні оборонні рубежі загалом, зазначають аналітики.

"РФ нині, схоже, не володіє значними доступними силами, які вона могла б використовувати для підкріплення, не наражаючи на небезпеку інші ділянки фронту", – йдеться в звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарас Чмут спрогнозував, скільки ще людей мобілізують в Україні

Контрнаступальні операції ЗСУ стягнули "елітні російські з'єднання та частини" в район Бахмута і продовжують закріплювати їх там. Також росіяни направили значну кількість сил до локальних наступальних операцій у районах Куп'янська та Сватового, які також спрямовані на відволікання українських сил від районів контрнаступальних операцій.

"Навіть якщо російське командування вирішить припинити локальні наступальні удари на цих ділянках, російським силам, ймовірно, знадобиться деякий час, щоб знизити темп своїх операцій і відвести сили для бічних передислокацій, не відкриваючи ділянки фронту для успішних українських контратак", – зазначається у публікації.

Водночас ЗСУ мають резерви, які дозволяють проводити ротацію підрозділів замість покладатися на передислокацію підрозділів, які ведуть оборонні та наступальні операції, на інші ділянки лінії без відпочинку.

Таким чином, українські сили, ймовірно, можуть підтримувати необхідний бойовий потенціал, необхідний для продовження деградації російських сил на півдні України та в районі Бахмута, і одночасно стримувати просування ЗС РФ уздовж лінії Куп'янськ - Сватове - Кремінна, кажуть експерти ISW.

Збройні сили України зробили диво, відкинувши російських окупантів на оборонні позиції.

І це попри те, що ситуація на фронті в Україні далеко не ідеальна, заявив речник Міноборони США, генерал Патрік Райдер.

Навіть в таких умовах українські бійці змогли реалізувати можливості та досягти результатів, підкреслив генерал.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти виснажені. Будь-який прорив ЗСУ може стати вирішальним – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі