субота, 04 грудня 2010 11:29

Новий Податковий кодекс набув чинності

Новий Податковий кодекс набув чинності

Набув чинності прийнятий Верховною Радою і підписаний президентом України в п'ятницю Податковий кодекс.

В суботу документ опублікований в офіційному друкарському виданні Верховної Ради газеті "Голос України". Повний текст прийнятого кодексу розміщується на 55 сторінках газети.

Разом з Податковим кодексом був опублікований і таким чином набув чинності і закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ухваленням Податкового кодексу України", також підписаний главою держави в п'ятницю. Текст закону займає 3 сторінки в офіційному парламентському виданні.

Як повідомлялося, прийнятий Податковий кодекс вперше зібрав в одному документі всі норми, що регулюють оподаткування в країні, хоча опозиція критикувала уряд за відмову включення до кодексу закону про Податкову службу.

За словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, передбачене в Податковому кодексі зниження ставок основних податків зробить податковий режим одним з найпривабливіших в Європі. Зокрема, ставка податку на прибуток, що складає сьогодні 25%, буде понижена в 2011 році до 23%, в 2012 році - до 21%, в 2013 році - до 19% і з 2014 року - до 16%. Окрім того, податок на додану вартість з 2014 року також буде зменшений до 17% з нинішніх 20%. У частині оподаткування доходів фізичних нинішня єдина ставка 15% перетворена в малопрогресивну шкалу за рахунок додаткової ставки 17% для доходів, що перевищують десятиразовий розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (зараз мінімальна зарплата складає 922 грн на місяць).

Згідно з Податковим кодексом, з 2015 року вводиться оподаткування доходів по депозитах по ставці 5%, але одночасно вже з 2011 року ставка обкладення дивідендів буде понижена з 15% до 5%. Документ вперше в Україні вводить податок на нерухомість, проте звільняє від неї тих, у кого площа житлової нерухомості не перевищує 120 кв.м при проживанні в квартирі і 250 кв.м - в будинку.

Найбільші суперечки викликали розділи Податкового кодексу про адміністрування податків і посилення режиму спрощеної системи оподаткування. В результаті президент застосував право вето, і за його пропозицією найбільш одіозні норми в частині адміністрування (наприклад, порушення презумпції невинності платника податків або лазівки для затягування адміністративного арешту майна) були виключені з Податкового закону разом зі всім розділом про "спрощенців". Втім, повної перемоги "спрощенцям" домогтись не вдалося: згідно з новою редакцією Податкового кодексу підприємствам заборонено відносити на валові витрати покупку у "спрощенців" товарів і послуг, а значить вона тепер фактично оподатковується на прибуток.

За пропозицією президента, до остаточного тексту також увійшла норма, яка дозволяє відносити на валові витрати оплату консалтингу, маркетингу, реклами від нерезидентів, якщо вони не перевищують 4% виручки.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Новий Податковий кодекс набув чинності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі