четвер, 03 січня 2013 17:45

Новий "кріпосницький" указ Лукашенка перешкоджатиме виїзду громадян з країни

Новий "кріпосницький" указ Лукашенка перешкоджатиме виїзду громадян з країни
Фото: svit24.net

Олександр Лукашенко видав указ, щоб зупинити виїзд громадян Білорусії в інші країни, насамперед у Росію, де зарплати відчутно вищі. Мінський профспілковий діяч Олександр Ярощук назвав це розпорядження кріпосницьким, повідомляє Tageszeitung.

Видання зазначає, що точних даних щодо кількості білорусів, які залишили батьківщину, немає, оскільки кордони між Росією і Білорусією відкрито, проте, за оцінками профспілок, з десятимільйонної Білорусі щороку виїжджають близько 150 тис. чоловік. За даними Ярощука, 85% їдуть у Росію, інші - в сусідні країни ЄС, насамперед у Польщу.

За словами мінської журналістки Ірини Бураго, справа не тільки в низьких зарплатах: молоді люди і кваліфіковані фахівці в умовах жорсткої регламентації не бачать можливостей для самореалізації.

Ярощук говорить, що навіть функціонери з вищого ешелону влади визнають, що чинна економічна модель вичерпала себе, однак бояться відкрито заперечувати "останньому диктатору Європи".

Tageszeitung нагадує, що "в президентському декреті особливу роль грають 20 тис. працівників стратегічно важливої деревообробної промисловості. Новий пункт в трудових договорах зобов'язує їх у разі звільнення виплатити державі повний обсяг отриманої зарплати. При отриманні працівником нового місця ці суми автоматично віднімаються у нього із зарплати . Якщо співробітник не знаходить нової роботи, то йому доводиться повертатися на колишнє місце і все одно виплачувати штраф ".

За словами Ірини Бураго, що приводиться в статті, декрет Лукашенко мало що змінить, тому що "ситуація в країні така погана", що виїжджають не лише кваліфіковані фахівці, але навіть селяни.

Зараз ви читаєте новину «Новий "кріпосницький" указ Лукашенка перешкоджатиме виїзду громадян з країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі