середа, 02 лютого 2022 17:00

Ніякого "особливого статусу" для Донбасу - українці висловили свою думку

Ніякого "особливого статусу" для Донбасу -  українці висловили свою думку
Донецьк і Луганськ окуповані російськими військами з 2014 року. Фото: Reuters

Більшість українців бачать повернення під контроль України нині окупованих Росією районів Донецької і Луганської областей на тих самих умовах, що й до початку конфлікту.

Про це свідачть результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова 17-22 грудня.

Такої думки 54% опитаних. Автономію підтримують лише 13%.

Також більшість українців (65%) переконані, що війну на Донбасі розпочала Росія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія знову хоче впихнути ОРДЛО в тіло України" - експерт

68% вважають конфлікт на Донбасі російською агресію з використанням місцевих бойовиків. Порівняно з травнем, коли ставилося подібне запитання, прихильників такої точки зору побільшало на 14,5% (було 53,5%).

На тлі ескалації і загрози нового вторгнення жоден з варіантів поступок Росії українці не сприймають, як гарантію тривалого миру на Донбасі.

Так, в середньому по країні "прямі переговори" з окупаційними адміністраціями і визнання їх законною владою підтримують лише 14% опитаних, відмову від членства в НАТО – 8%.

Соціологи опитали 2018 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України, крім окупованих Росією Криму і ОРДЛО. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

З початку російської агресії на Донбасі загинули 4488 українських військових. В окупованих районах Донецької і Луганської областей є понад 200 місць, де катують українців.

Зараз ви читаєте новину «Ніякого "особливого статусу" для Донбасу - українці висловили свою думку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі