середа, 21 червня 2023 17:27

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ніколи не мали ілюзій щодо Росії": Латвія передає Україні всі свої радянські гелікоптери

"Ніколи не мали ілюзій щодо Росії": Латвія передає Україні всі свої радянські гелікоптери
Прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш наголосив на вступі України в НАТО і ЄС. Фото: Facebook.com/karinskrisjanis

Латвія вже надала Україні лише військової допомоги у понад 1% свого валового внутрішньго продукту.

Передали усі переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger, і готуються завершити передачу усіх своїх вертольотів. Про це заявив прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш на міжнародній конференції з відновлення України в Лондоні, повідомив "Укрінформ".

"У Латвії ніколи не мали ілюзій щодо Росії", – сказав Каріньш.

Тому на тлі нарощування Росією військ біля українського кордону, ще в листопаді-грудні 2021 року ухвалили рішення про відправку Україні комплексів Stinger.

"Вони (ЗРК Stinger. – Gazeta.ua) стали частиною рішення, щоб не дати росіянам захопити аеропорт, що було частиною їхнього початкового плану", – розповів прем'єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пентагоні зробили нову заяву щодо вступу України в НАТО

"Відтоді наш уряд витратив понад 1,3 відсотки нашого ВВП на всі види допомоги Україні. З яких понад один відсоток – лише на військові потреби", – сказав Каріньш.

"Усі наші ракети Stinger зараз в Україні. У нас є флот гелікоптерів, всі ці гелікоптери – останні зараз перефарбовуються, щоб бути придатними до використання і мати гарний вигляд – ми відправляємо в Україну", – також заявив прем'єр Латвії.

Крім того, Латвія тренує українських солдатів і надає боєприпаси та безпілотники.

"Як нація ми розуміємо українців. Вони борються за багато речей, але ви можете звести це до трьох цінностей: свобода, демократія і верховенство права. Друзі, українці – це борці за свободу. А ми зараз є тими, хто підтримує свободу", – сказав Каріньш.

Наголосив щодо необхідності збільшення підтримки України, а також повністю інтегрувати Україну до Європейського Союзу і НАТО.

Для відбудови України мають бути використані усі заморожені російські активи, а керівництво РФ треба притянути до відповідальності за усі скоєні злочини, заявив.

"Ми будемо стояти з Україною і врешті-решт ми переможемо. Слава Україні", – заявив прем'єр Латвії.

Вступ України до НАТО – єдиний спосіб зберегти мир в Європі у довгостроковій перспективі, інакше російська агресія рано чи пізно продовжиться, і мир ніколи не буде досягнуто, сказав Каріньш.

Латвія підтримує вступ України до НАТО і Європейського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «"Ніколи не мали ілюзій щодо Росії": Латвія передає Україні всі свої радянські гелікоптери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі