четвер, 12 вересня 2024 18:34

Незручна гілка судової влади. Президент Мексики вирішив зламати правочинство країни

Незручна гілка судової влади. Президент Мексики вирішив зламати правочинство країни
Президента Мексики Мануеля Лопеса Обрадора критикують за те, що через його реформу суддями можуть стати некомпетентні люди. Фото: eastnews.ua

Через судову реформу, котру "проштовхнув" через Сенат глава держави Мануель Лопес Обрадор, у Мексиці тривають протести, дійшло навіть до штурму.

Обрадор, котрий у жовтні має передти повноваження Клаудії Шейнбаум, залишає їй "сюрприз" - судову реформу, через яку вже кілька місяців лихоманить країну.

Суть реформи: кожен суддя та член муніципалітету обиратиметься всенародним голосуванням, запроваджується інститут "анонімних суддів", а також трибунал, котрий наглядатиме за судовою гілкою влади. Нині у країні президент за схвалення Сенату призначає суддів Верховного суду, федеральних суддів обирає судова комісія (за функціоналом вона близька до відбіркових конкурсних комісій в Україні, де кандидати здають іспити, пишуть курсові роботи). Зі вступом змін у дію судова комісія буде ліквідована.

"Стурбованість партнерів і друзів"

Обрадор наполягає - судова реформа покладе край корупції у судовій системі, бо нині "вона не слугує суспільству". Шейнбаум ці зміни підтримала. Цікаво, що імпульс до реформ дав саме Верховний суд Мексики (ВСМ), котрий заявив про 90% рівень безкарності у країні. Однак нині той же Верховний суд критикує нововведення, завдяки яким обиратимуться і судді ВСМ, наполягає, що мав на увазі розширення інструментарію, перегляд повноважень і критеріїв відбору, але ніяк не тотальну виборність, котра згубно вплине на компетентність суддів. Мексиканська опозиція, правозахисники і самі працівники судів стривожені: позірне "народовладдя" може обернутися посиленням влади наркокартелів на судові структури, а також на магістрати.

Занепокоєння через судову реформу висловили США. Спочатку посол Сполучених Штатів Кен Салазар заявив, що зміни загрожують демократії, а також можуть негативно позначитися на інвестиціях, бо інвестори бояться - замість досвідчених суддів можуть прийти особи без знань, досвіду, але з популярністю, а це може негативно позначитися на якості роботи судів. Салазар навіть хотів зустрітися з мексиканськими урядовцями для обговорення "різних судових моделей".

Обрадор так образився, що заявив про втручання у внутрішні справи країни і про "призупинку діалогу" з посольствами США та Канади.

Така різкість неприємно вразила американців. Помічник держсекретаря Західної півкулі Брайан Ніколс намагався зняти напругу: "США і Мексика повинні спільно працювати як рівноправні партнери для забезпечення безпеки і процвітання у Північній Америці. Ми поділяємо стурбованість реформою як партнери і друзі".

Феміда з кулаками

Численні протести судових працівників і громадян по всій Мексиці сягнули апогею, коли днями у Сенаті голосували відповідний законопроєкт. У пропрезидентської "Морени" голосів не вистачало, тому спочатку протестувальники зібралися на мітинг. Вибух обурення стався через чутки про те, що деякі опозиційні сенатори змінили свою думку. Опозиція заявила про шантаж і підкуп, що стало приводом для штурму протестувальниками Сенату. Скоріш, чутки були правдивими, бо сенатори не злякалися обурених мексиканців, а перейшли у сусідню будівлю музею і там схвалили документ. На черзі - розгляд реформи у законодавчих зборах усіх 32 штатів Мексики. Тільки після того можна буде вносити зміни до Конституції. З огляду на позитивне голосування у двох штатах (Оахака і Тамаулипас) через кілька годин після Сенату, процедуру буде завершено з бажаним для Обрадора результатом.

Що з того буде

Управління Верховного комісара ООН з прав людини у Мексиці розкритикувало реформу, зокрема, інститут "анонімних суддів" за широкі можливості для некомпетентних правочинців. Центр з прав людини імені Мігеля Агустіна Про Хуареса зазначив, що реформа "скасовує розділення гілок влади" і породжує "демократичну ерозію".

Скоріш, конституційні зміни стануться і запрацюють. Обрадор зі своєю "Мореною" є лівим популістом і судова реформа саме у такому вигляді - логічний крок політика. На додачу, він заклав підвалини для наступниці, яка, скоріш, продовжуватиме його курс. Хоча Мексика однією з перших країн Латинської Америки визнала незалежність України у 1991 році, останні дії мексиканського керівництва не можна назвати дружніми. Обрадор відмовився виконати ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна за запитом нашої країни. Цікаво, що він не захотів зустрітися з дружнім до України президентом Аргентини Хав'єром Мілеєм, коли той приїздив до Мексики. Водночас Клаудія Шейнбаум, хоча її й називають креатурою Обрадора, отримала привітання з обранням і найкращі побажання від президента України Володимира Зеленського. Судова реформа у Мексиці навряд чи вплине на відносини Мексики й України, а от погіршення відносин зі США може стимулювати нову президентку країни до зближення з Україною.

Зараз ви читаєте новину «Незручна гілка судової влади. Президент Мексики вирішив зламати правочинство країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі