понеділок, 20 січня 2014 13:04

"Не владу, а інтереси держави захищаю" - Олійник про скандальний закон

"Не владу, а інтереси держави захищаю" - Олійник про скандальний закон
Володимир Олійник. Фото: partyofregions.ua

Тисячі активістів вчора намагались потрапити до Урядового кварталу зі сторони вулиці Грушевського. Вона була перекрита кордоном внутрішніх військ. Люди вийшли на протест прийнятого 16 січня закону "Колесніченка-Олійника", який згодом підписав президент України Віктор Янукович. ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" вносяться зміни щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян. Експерти переконані, що ним буде знищена свобода слова в Україні, оскільки нардепи внесли наступні норми: саджати українців на три роки за екстремістську діяльність; за наклеп в Інтернеті та ЗМІ каратимуть штрафом і виправними роботами. Також вони заборонили збиратися в колони більше п'яти авто, посилили кримінальну відповідальність за масові акції та захоплення будівель. Водночас, відтепер SIM-карти можна буде купувати лише з паспортом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активісти на Грушевського будують щільні барикади на кордоні з силовиками

- Самі по собі ці введення не несуть загроз для суспільства, - наголошує нардеп Володимир Олійник. - Назвіть мені хоч одну статтю. Більшість тих норм, які ми прийняли є в демократичних європейських країнах. Наприклад в Сполучених Штатах Америки за наклеп можуть засудити до 10 років. І введення щодо провайдерів існує і в США, і у Франції, і у Німеччині. Там також є заборона з'являтись на мітингах в шоломах, масках. Тобто я не бачу сьогодні підстав говорити про те, що ми прийняли того, чого немає в європейських країнах. Але, цікаво, що вони закликали нас відмовитись від таких нововведень, а свої не скасовують.

Проте тепер вводиться покарання за екстремізм. Саме в той момент, коли країна переживає складну політичну кризу.

- Поговоримо про способи. Коли кажемо про вибори - це одне, а коли говоримо про революцію, силове захоплення приміщень, заклики до бійок, то це інше."Підемо, викинемо, знесено" - такі засоби зміни категорично відкидаються цивілізованим світом. І коли наші опозиціонери кричать про дострокові вибори, то немає для цього підстав. Навіть президент Польщі на цьому наголошував. Тому я не владу захищаю, а інтереси держави.

До шести років покарання за такі порушення - хіба це не забагато?

- До шести - це не шість, бо при призначенні такого покарання враховується особистість, і що саме і як це було зроблено. Якщо це будуть формальні речі - це одне питання, якщо люди вчинили серйозні перешкоди - це інше. Хоча стосовно санкції, то питання відкрите для дискусії. З часом можна внести відповідні зміни до законів. Ніхто ж не говорить, що прийняті закони є абсолютною догмою. Вони можуть бути скореговані, враховуючи практику їх застосування.

Експерти вважають, що нововведення контролю над інтернет-сайтами вводить цензуру.

- У США фільтруються на національному рівні доступ до інтернету в низці організацій. Франція - суд потребував обмежити доступ будь-якому нацистським, неонацистським матеріалам. На урядовому рівні там є введення обмежень до сайтів з порнографією, неонацистськими, расистськими, антисемітськими, неофашистськими матеріалами. Британські телекомунікаційні служби блокують доступ до низки нелегальних сайтів, які також пов'язані із дитячою порнографією та екстремізмом. В Німеччині провайдери зобов'язані блокувати сайти, які розпалюють ворожнечу. Тому, ми говоримо про подібну боротьбу. Якщо громадянин України з цим не погоджується. то він може в судовому порядку протистояти цьому. Це просто має захистити суспільство.

Але цим можуть скористатись чиновники.

- Судова система, журналістика, парламент - в цілому відображають процеси, які є в суспільстві. Є люди, які зловживають службовим становищем. Є сумлінні люди, які виконують свій обов'язок. Ми ж не можемо сказати: "Наведіть порядок, а потім правила будемо запроваджувати". А за цей час мають вчинятись злочини? А держава має проявляти безвідповідальність до тих, хто вчиняє злочини? Ні.

Люди побоюються, що ці нововведення перетворять Україну на "поліцейську державу"?

- Так же ж європейські держави не перетворились на поліцейські держави. От наприклад, коли працює професійний журналіст, то він опирається на докази. І там, де буде так - не буде жодного застосування цей закон. Звичайно, журналіст може написати "вбивця", "злочин". Виникає питання: "А вирок суду є?". Вони думають: "А навіщо? Все одно ж безкарність". Професійні журналісти зацікавлені в тому, щоби почистити цех від тих, хто дискредитує професію. Треба шанувати професійну журналістику. Тому думаю, що ця норма буде неробочою, як в Європі. Подивіться, для прикладу на дискусію європейських політиків: вони себе поводять стримано і чемно. І не лише тому, що виховані, але ще й знають, що якщо буде безпідставне звинувачення, то будеш відповідати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля арки стадіону "Динамо" продовжують виготовляти "коктейлі Молотова"

До чого ці нововведення мають призвести?

- До підвищення рівня відповідальності. Також до підвищення загального рівня захищеності громадян щодо їхніх конституційних прав та свобод.

Зараз ви читаєте новину «"Не владу, а інтереси держави захищаю" - Олійник про скандальний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі